Спасили от удавяне над 3000 човека през 2015 г.
Спасили от удавяне над 3000 човека през 2015 г. / снимка: БГНЕС, архив
Спасили от удавяне над 3000 човека през 2015 г.
87529
Спасили от удавяне над 3000 човека през 2015 г.
Спасили от удавяне над 3000 човека през 2015 г.
  • Спасили от удавяне над 3000 човека през 2015 г.
  • Спасили от удавяне над 3000 човека през 2015 г.

Спасителите от Водноспасителната служба към БЧК са спасили от удавяне 3300 души в различни водни инциденти през миналата година. Това каза пред журналисти Стоян Андонов, председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК.

Водният травматизъм сред децата е намалял, отчете Андонов.

Има над 4000 вътрешни водоеми и реки, където стават голяма част от водните инциденти, посочи още той.

3300 души са били спасени от удавяне през миналата година. Това заяви председателят на Националната комисия по водно спасяване към БЧК Стоян Андонов.

Само 21 от всички 66 плажа във Варненска област имат концесионер

В България плажовете, които се охраняват от спасители от БЧК, са 110 от общо 209, допълни Андонов. Той посочи, че местата, където стават най-често инциденти, са реките и други вътрешни водоеми, които са неохраняеми и в които е забранено плуването: „Имаме над 4000 вътрешни водоема, много реки. Реките са мястото, където стават най-често инциденти".

Спасителите, които са част от БЧК, охраняват малко над 50% от плажовете на Черноморието ни, посочи директорът на Водноспасителната служба на Българския червен кръст Антон Налбантов: „От всички 209 плажове през последните години се охраняват 100-110. За останалата част от неохраняемите плажове от три години по наша инициатива се предложи на най-посещаваните да бъдат осигурени един или два поста".

От първи до 30 септември плажовете ни ще бъдат охранявани от спасителите, които БЧК обучава.

Андонов добави, че една от основните причини за удавяне са подценяването на опасността, влизането във водата при липса на спасители и при червен флаг. Друга причина се оказва употребяването на алкохол и наркотици: „Повечето инцидента по нашите плажове стават от хора, които са под въздействието на алкохол и то големи количества, наркотични вещества. Обикновено са английски, германски туристи, които в собствените си държави са изключително стриктни. Когато дойдат у нас, може би заради алкохола, не спазват указанията на спасителите".

БЧК напомня да сме внимателни и през този летен сезон и да не допускаме децата да остават без надзор край водни басейни.

 

Плажовете тази година ще се охраняват от БЧК от 1 юни до 30 септември. Андонов посочи, че през миналата година разрешително за работа са имали над 1500 спасители и вероятно техният брой през тази година ще бъде същият. По отношение на плажовете, които не са отдадени на концесия, Андонов каза, че ако държавата реши те да бъдат охранявани, БЧК ще може да осигури спасители.

Червенокръстката организация охранява около 110 плажа от общо 209.

През миналата година са били обучени 753 професионални водни спасители за работа в басейн и 396 - за работа в море.