Сценаристът Христо Ганев получи почетната грамота „Св. Паисий Хилендарски”
Сценаристът Христо Ганев получи почетната грамота „Св. Паисий Хилендарски” / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Сценаристът Христо Ганев получи почетната грамота „Св. Паисий Хилендарски"
47054
Сценаристът Христо Ганев получи почетната грамота „Св. Паисий Хилендарски"
  • Сценаристът Христо Ганев получи почетната грамота „Св. Паисий Хилендарски"

Сценаристът и писател Христо Ганев получи почетна грамота „Св. Паисий Хилендарски” за изключителния си принос за изграждането на българското филмово изкуство и за неговото международно признание.

Ганев е изборът на културното министерство сред 42 предложения, които са постъпили тази година.

Министърът на културата Вежди Рашидов изтъкна, че именно Ганев е човекът, който оставяйки в съкровищницата на родното кино изключителни филми, заслужава подобна грамота. Ганев от своя страна пък не пропусна да подчертае, че българското кино има нужда да разшири своята аудитория, а това е невъзможно без финансовата подкрепа на културните институти в министерството.

Сценаристът Христо Ганев получи почетната грамота Св Паисий Хилендарски
netinfo

Почетната грамота бе връчена лично от премиерът Бойко Борисов. „Господин Ганев може да се каже, че е представител на журналистиката и това е поводът един ден българската журналистика да каже, че е имала свой представител”, каза премиерът.

Културният министър Вежди Рашидов припомни, че Ганев някога е играл една от най-трудните за времето си роли - тази на тънката опозиция.

„Бай Христо е един от малкото хора, който не подписа за Солженицин навремето, заради което беше заклеймен и изключен от партията. Може би точно в това време млади хора като мене се въртяхме около тези големи титани, до късно си бърборехме, учехме се на морал от тези хора, когато всички останали се плашеха от тях”, допълни Рашидов.

Сценаристът Христо Ганев получи почетната грамота Св Паисий Хилендарски
netinfo

Награденият сценарист Христо Ганев припомни, че в речника на българския език думата „култура” е много близо до думата „криза”, но втората се чува много по-често.

„Не всичко, което се пее, рисува, декламира, играе, танцува или прожектира, е изкуство. Културата е това, което остава у човека, когато забрави всичко, което е чел. Киното трябва да разшири аудиторията си, да привлече по-мислещи хора. А това без сериозната и постоянна финансова помощ на министерството е неосъществимо”, каза той.

Сред носителите на почетната грамота „Св. Паисий Хилендарски” са Йордан Радичков, Валери Петров, Рангел Вълчанов, Стефан Данаилов и Наум Шопов. Годишната държавна награда е учредена през 2000 г., като сред наградените до момента все още няма представители на музикалното изкуство и на журналистиката.

Сценаристът Христо Ганев получи почетната грамота Св Паисий Хилендарски
netinfo