Роженският манастир отбелязва храмовия си празник
Роженският манастир отбелязва храмовия си празник / cнимки: Dariknews.bg, архив

Роженският манастир отбелязва храмовия си празник днес. Игуменът на манастира архимандрит Серафим Динков заяви, че няма специално подготвена програма за целта.

Богослуженията по повод празника започнаха от 6.00 ч. През целия ден ще има служби. Очаква се на празника да присъстват хора от цялата страна. Няма да присъстват обаче известни личности от духовния и политическия свят на страната. За сметка на това ще пристигнат свещеници от Серес, Гърция, както и хор от град Неврокоп.

„Това е най-празничният ден за Роженския манастир през цялата година", заяви архимандрит Динков.

Роженският манастир е най-големият манастир в Пиринския край и е един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес.

Ранната история на манастира е забулена в мрак. Голям пожар в края на 17 век поврежда манастирските сгради и вероятно унищожава манастирския архив. През 16 век  Роженската обител преживява подем. Към средата на века се строят днешното южно манастирско крило и главната църква. В края на 16 век са украсени със стенописи църквата и трапезарията. В началото на 17 век е изписана южната фасада на главния храм, а през 1662 година е украсена с фрески и новопостроената манастирска костница. След пожар през втората половина на 17 век манастирът изпада в тежко положение.

Манастирът е възстановен в началото на 18 в. с финансовата помощ на богати българи от цялата страна. Реконструкцията започва през 1715 г., а църквата е изцяло завършена през 1732 г. През втората половина на 18 в. поради финансови затруднения Роженският манастир губи своята самостоятелност и се превръща в метох на грузинския Иверският манастир на Атон. В началото на 19 в. строителството в манастира продължава. По същото време той е регионален духовен център и притежава много земи в околностите.

Църквата на манастира - Свето Рождество Богородично пък дава името си на близкото село Рожен.

Роженският манастир отбелязва храмовия си празник
netinfo