Явор Гърдев с Икар за режисура, Чочо Попйорданов удостоен посмъртно
Явор Гърдев с Икар за режисура, Чочо Попйорданов удостоен посмъртно / БГНЕС

"Икар - 2016" за режисура получи Явор Гърдев за две постановки в НДК - "Квартет" по Хайнер Мюлер и "Чайка" от Чехов в театър "Азарян".

С „Икар" за чест и достойнство бе отдадена почит към паметта на актьора Петър Попйорданов - Чочо, а за изключителен творчески принос към българския театър бе отличена актрисата Илка Зафирова.

Съюзът на артистите в България раздаде годишните си награди "Икар" в Народния театър "Иван Вазов". Това стана снощи на Международния ден на театъра - 27 март.
Празничният спектакъл беше озаглавен "Театър без граници".

Копродукцията с фондация "Аполония" "Лив Щайн" от Нино Харатишвили на Крис Шарков в Малък градски театър "Зад канала" спечели "Икар - 2016" за най-добър спектакъл.

За главната роля в представлението статуетката получи актрисата Анастасия Лютова.
Леонид Йовчев бе отличен за главна мъжка роля за "Малдорор" по Лотреамон на Ани Васева и театралната група "Метеор", и за Гео Милев в "Гео" по Христо Карастоянов на Иван Добчев в Народния театър.

„Икар" за педагогически принос получиха Надежда Сейкова и Николина Георгиева.

Второстепенна женска роля: Касиел Ноа Ашер, Лилия Маравиля, Красимира Кузманова и Стефка Янорова за ролите си в „Театър, любов моя", режисура на първата в театър „199".
Второстепенна мъжка роля: Валентин Ганев за образа на Никола Гешев в „Гео", режисура Иван Добчев, Народен театър.

Дебют: Мила Люцканова и Боряна Братоева за образите на сестри Палавееви в „Сестри Палавееви", постановка Елена Панайотова, драматичен театър Пловдив.

СЕСТРИ ПАЛАВЕЕВИ с ИКАР за дебют

Съвременен танц и пърформанс: Иво Димчев за спектакъла си „Опервил", театър „Азарян", Национален дворец на културата и „Фейсбук театър", Мозей.

Драматургичен текст: „Семеен албум" на Малин Кръстев.

Авторска музика: Константин Цеков за „Последен квартет" от Ярон Зилберман, Драматично-куклен театър - Враца и театрална работилница „Сфумато".

Сценография: Марина Райчинова за „Евридика в подземния свят" от Сара Рул, реж. Стайко Мурджев, Пловдивски драматичен театър.
Майсторско техническо осъществяване: „На ръба", авторски спектакъл на Александър Морфов, Народен театър.

Цирково изкуство: Иво Сивков и Мария Косоребрикова от цирк „Балкански".
„Златен глас": Николай Николов за сериала „Черния списък".

Критически текст: Йоана Спасова-Дикова за книгата „Мелпомена зад Желязната завеса".

Вариететно изкуство: Трупа „Росиели".

Докато номинираните и наградените с "Икар" влизаха тържествено в сградата на театъра, техни колеги с транспаранти „Оставка" протестираха срещу политиките на Министерството на културата и поискаха повече субсидии за култура.

Източник: БГНЕС