/ netinfo
Постоянният прием на аспирин в малки дози в продължение най-малко на половин година значително понижава риска от някои онкологични заболявания. При някои видове рискът спада почти наполовина.
 
Малки дози аспирин удължават живота

Това съобщава вестник "Дейли експрес", който цитира резултатите от мащабно изследване на Хонконгския университет. То е проведено сред повече от 600 000 човека в продължение на много години и е показало, че аспиринът е особено ефективен против онкозаболявания на храносмилателната система.
 
Малките дози аспирин помагали срещу рак на дебелото черво

Рискът от заболяване от рак на черния дроб и на хранопровода се понижава с 47%, на стомаха - с 38%, на задстомашната жлеза - с 34%, а на дебелото и правото черво - с 24%.
 
"Продължителната употреба на аспирин в количество от 80 мг дневно може значително да намали раковите заболявания на храносмилателната система, но и на други видове рак като левкемия, рак на белите дробове, на простата", твърди професора от Хонконгския университет Келвин Цой, цитиран от изданието.
 
Аспиринът намалява сърдечните заболявания при жените

Той обаче обясни, че има други видове онкологични заболявания, на които аспиринът не оказва никакво влияние. Сред тях са ракът на гърдата, ракът на пикочния мехур, на бъбреците и миелома.
БГНЕС