Философът, литературовед и "историк на идеи" Цветан Тодоров
Философът, литературовед и "историк на идеи" Цветан Тодоров / БГНЕС
Философът, литературовед и "историк на идеи" Цветан Тодоров почина през тази нощ на 77 години, съобщиха в. "Либерасион", сп. "Нувел обсерватьор" и в. "Монд".

Цветан Тодоров е роден в София през 1939 г. Като учен става известен през 60-те и 70-те години на миналия век с превод на руските формалисти и новаторски анализ, заимстващ методи на семиотиката. Утвърждава се като литературовед, като разглежда отношението към различните и изследва тоталитаризма.

От 1963 г. живее във Франция. Той е директор за изследвания във френския Национален център за научни изследвания. Автор е на "Въведение във фантастичната литература " , "Поетика на прозата", "Семиотика, реторика, стилистика", "Завладяването на Америка. Въпросът за Другия", "Живот с другите. Опит по обща антропология". През 2012 г. публикува "Интимните неприятели на демокрацията", а през 2015 г. "Неподчинен".

Философът, литературовед и "историк на идеи" Цветан Тодоров
БГНЕС

Политическата ангажираност е важна страна от живота му. Той мрази тоталитаризма, недоверчив е към всяка революционна утопия, омаян е от Запада. "Във френския интелектуален живот Цветан Тодоров заема уникално място, пише сп. "Нувел обсерватьор". - Той не може да бъде свързан с нито един лагер. Не фигурира в пантеона на Френската теория. Силно антикомунистичен, главно заради собствения си живот, той е част от антитоталитарния устрем, без да стане "нов философ".

Философът, литературовед и "историк на идеи" Цветан Тодоров
БГНЕС

Самият Цветан Тодоров се определя като "историк на идеи". Трудовете на Цветан Тодоров са преведени на 25 езика. През 2008 г. получава наградата "Принцът на Астурия" за обществени науки.
БТА