Почина бившият дългогодишен собственик на в. „Ню Йорктаймс
Почина бившият дългогодишен собственик на в. „Ню Йорктаймс / Reuters

На 86-годишна възраст почина Артър Сълцбъргър, бившият собственик и главен редактор на едно от най-влиятелните американски издания в. "Ню Йорк таймс", съобщават световните агенции.

Сълцбъргър е починал в дома си в Саутхемптън, в щата Ню Йорк след продължително боледуване. Той беше начело на вестника 34 години от 1963 г. до 1997 г.

След 1990 г. Сълцбъргър постепенно поверява поста на главен редактор на сина си Артър Сълцбъргър-младши. През 1997 г. се оттегля и от поста на председател на административния съвет на издателството.

По времето на управлението на Артър Сълцбъргър в. "Ню Йорк таймс" се превърна в национално издание и днес е в центъра на цяла медийна империя, включваща вестници, списания, телевизионни канали, радиоканали и дори интернет сайтове.

Сълцбъргър налага имиджа на независимо издание на "Ню Йорк таймс" през 1971 г., когато решава да публикува поверителни документи във връзка с Виетнамската война, известни като "Документите на Пентагона". Тогавашната администрация на президента Никсън изисква спирането на публикацията. Изданието отказва да се подчини и се стига до дело, което то печели във Върховния съд. Тогава решението на съда бележи историята на свободата на пресата в страната, отбелязва БТА.

В. "Ню Йорк таймс" става собственост на клана Сълцбъргър през 1896 г. Тогава го купува Адолф Оучс, дядо на Артър Сълцбъргър. Днес начело на вестника е четвъртото поколение от клана, което е рядкост в света на пресата. По този повод Артър Сълцбъргър се шегуваше, че шуробаджанащината продължава да дава резултати.