Пластичен хирург: Трябва да оперираме само хора с реални представи
Пластичен хирург: Трябва да оперираме само хора с реални представи / ThinkStock/Getty Images
Пластичен хирург: Трябва да оперираме само хора с реални представи
86124
Пластичен хирург: Трябва да оперираме само хора с реални представи
Пластичен хирург: Трябва да оперираме само хора с реални представи
  • Пластичен хирург: Трябва да оперираме само хора с реални представи
  • Пластичен хирург: Трябва да оперираме само хора с реални представи

Пациентите, които са с нереални изисквания, не би трябвало да са тема на пластичната хирургия. Пластичните хирурзи трябва да оперират само пациенти, които имат реални представи, и винаги да обясняват на пациента за риска преди да извършат някаква оперативна намеса. Това е съветът, който един от най-добрите пластични хирурзи в България д-р Виолин Петров даде в интервю за Дарик.

Специалистът информира, че при около 10% от хирургичните пластични интервенции могат да възникнат усложнения и хирурзите са длъжни да отказват на пациенти, когато виждат, че проблемът е по-скоро в техния мозък, отколкото във вида им. Противно на очакванията д-р Петров изтъкна, че при естетическа хирургия най-трудната част от тялото за корекция не са гърдите, а е лицето.

Българските Барби и Кен - да се превърнеш в идола си (ВИДЕО)

Д-р Петров посочи, че в последните години медиите са дали друга представа за пластичната хирургия, като наблегнали върху естетиката. Но това е сериозен дял от хирургията, на който хиляди хора се оповават и трябва честно да можем да кажем каква е вероятността да постигнем онова желание, което пациентът има, като се стремим да отделяме истината от невъзможното, което много често съпътства рекламите в интернет, каза лекарят.

Най-търсените пластични операции, вдъхновени от знаменитости

И пластичните хирурзи, както и лаиците обсъждат темата за "носа на Майкъл Джексън" поради факта, че на легендарния певец са били направени множество оперативни намеси и в крайна сметка всяка следваща води до по-леш резултат от предишния, отчете доктор Петров. "Прекомерна намеса. Тук играе и комерсиалният момент, защото тази хирургия се плаща. Но за мен тази тема е по-важно от друга страна - пациентът и лекарят да седнат и да обсъдят какви са възможностите и вероятните резултати", съветва той.

Майка на пет деца похарчи хиляди, за да прилича на Барби (СНИМКИ)

Важно е пациентът да знае, да бъде информиран докъде се простират възможностите за извършване на проекция. Според пластичната хирургия има пациенти с извратени изисквания, с нормални и с повишени изисквания. Пациентите с нереални изисквания не би трябвало да са тема на пластистчната хирургия, още повече че част от тях смятат, че една операция ще им реши житейски проблем, обяснява пластичният хирург. По думите му обаче много често след това житейският проблем се задълбочава, защото човек не изпитва онова удовлетворение от живота, което е считал, че операцията ще му даде. "Малко психология и малко психиатрия - ние сме на ръба между двете специалности и сме длъжни да разбираме хората и да има отказваме, когато виждаме, че проблемът е не толкава наличен, колкото в мозъка на един пациент, който има нереални разбирания за нещата", казва д-р Петров.