Проблемите с личния автомобил могат да накарат и най-спокойните хора да се изнервят. Ако парното на автомобила внезапно започне да духа студен въздух вместо топлина в средата на студена зима, имате основателна причина да бъдете разочаровани. Проблемното отопление на колата може да превърне шофирането в студените зимни месеци в неприятно изживяване.

Няколко различни неща могат потенциално да се объркат в системата за отопление на купето, защото тя има много компоненти, които работят заедно, за да затоплят колата ви. Ако е налице е един или повече от тези проблеми, вашето превозно средство може да духа хладен въздух, вместо топлина.

Ето петте най-често срещани причини, за да не работи отоплението на колата ви:

1. Няма достатъчно охлаждаща течност (антифриз) в системата

Вашата кола използва охлаждаща течност, която обикновено се състои от 50% антифриз и 50% вода за охлаждане на двигателя, особено през горещите месеци на лятото. През зимата загрялата охлаждащата течност се довежда от двигателя до радиатора на отоплението, където отдава топлината си, за да може да загрее въздуха влизащ в купето.

Нормално е в началото, докато двигателя на колата загрее, да духа хладен въздух в купето. Но ако хладният въздух продължава да духа и след загряване на двигателя, първото нещо, което трябва да проверите, е нивото на охлаждащата течност. Когато нивото на охлаждащата течност в системата е ниско, тя няма да може да достигне до радиаторчето на парното, за да отдаде топлината си ефективно.

повреда кола
ThinkStock/Getty Images

2. Проблеми с радиатора на парното

Радиаторът на парното най-често се намира под таблото на автомобила и също може да е причина за проблемите с отоплението. Това се случва, когато охлаждащата течност не циркулира правилно през тръбите му, горещият въздух от вентилатора не достига до него или има запушване в самия радиатор.

Ако подозирате, че нещо не е наред с радиатора на парното, следете за появата на някой от тези признаци:

- замъгляване вътре в колата
- появата на лек сладникав мирис в колата
- няма теч в охлаждащата система, но нивото на антифриза намалява бързо
- прегряване на двигателя

Колите, за които и най-голямата зима не е проблем (ВИДЕО)

3. Повреди на въздуховодите и контролните апарати

Понякога причината за проблемите с отоплението се крие в развален клапан за контрол на „топло-студено“, повреда във въздуховодите или повредени контролери за регулация на парното. Ако клапанът е заседнал на позиция ограничаващ достъпа на топлина или самата врътка на таблото е повредена, това ще възпрепятства нормалната работа на системата за отопление и вентилация на колата ви.

Съвети: Какво да правим, ако закъсаме с колата в снега

4. Повреден термостат

Ако термостатът на колата ви е повреден, това също може да наруши правилното функциониране на системата за отопление. Смяната му обикновено е лесна и сравнително евтина процедура.

5. Теч на антифриз

Последният общ проблем с отоплението на колата е теч на охлаждаща течност. А както стана ясно, ниското ниво на антифриз в системата води до проблеми с отоплението на колата през зимата. Има много различни места, където може да има течове и да се губи антифриз. Не забравяйте да проверите маркучите, радиатора и водната помпа за евентуални повреди.

И още:

Какво да правим със замръзналия си автомобил през зимата?

Не загрявайте двигателя на колата, когато е студено (ВИДЕО)

Българите карат най-старите коли в Европа

Марките коли, по които българите са луди (ВИДЕО)