Откриха първия виртуален музей в София
Откриха първия виртуален музей в София / снимка: sxc.hu
Откриха първия виртуален музей в София
59667
Откриха първия виртуален музей в София
  • Откриха първия виртуален музей в София

Днес откриха виртуалния музей „Сердика-Средец-София", финансиран от програма "Култура" на Столична община. Кметът на София Йорданка Фандъкова и ръководителят на проекта Христо Ковачев обявиха старта на интернет портала Sofiamuseum.bg, който ще бъде напълно безплатен за онлайн туристите. Официално бе обявен и проектът „От Сердикийския едикт до Сердикийския събор и след това".

„Сердика-Средец-София" е името на новия столичен музей. Той ще бъде виртуален и с изцяло свободен достъп от целия свят. Проектът се подготвя от две години и е в подкрепа на кандидатурата на София за европейска културна столица. Кметът на София Йорданка Фандъкова и създателят на проекта Христо Ковачев подчертаха значението на този музей.

„Наред със създаването на реални музеи, мисля, че във времето на информационни технологии и интернет няма как да останем встрани от създаването на виртуален музей", обясни Фандъкова.

„Искаме да направим това съчетаване между факт и фикция, което е двигателят на културния туризъм", допълни Ковачев.

На този етап виртуалните туристи ще могат да разгледат базиликата „Света София", ротондата „Свети Георги" и Боянската църква. Това са трите храма, които символизират етапите в развитието на столицата. В бъдеще музеят ще се развива в посока на 3D реконструкциите и виртуалните разходки.

Христо Ковачев обяви и старта на проекта „От Сердикийския едикт до Сердикийския събор и след това", който ще се популяризира в сайта на музея под слогана „Сердика - първата християнска столица на Европа".

„София не би трябвало толкова силно да се бори за приза „Европейска столица на културата". Тя е била преди 20 века християнска столица и ние точно това искаме да покажем", каза още Ковачев.

В допълнение Фандъкова подчерта, че, въпреки кризата, парите за култура, отделяни от Столична община, няма да намалеят, защото културата развива града, създава икономика, работни места и привлича туристи.