Откриха нов координационен център към ЦСМП - София-област
Откриха нов координационен център към ЦСМП - София-област / снимка: БГНЕС
Координацията при оказване на спешна медицинска помощ на територията на София-област ще бъде подобрена. Причината за това е новооткритата районна координационна централа към Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП), София-област. Освен бързина при приемането на сигналите на телефон 150, новата система осигурява и взаимодействието между екипите за спешна помощ и полицията, пожарната и дирекция "Гражданска защита", както и взаимодействието със службата за спешни повиквания на тел. 112.

В централата се приемат всички повиквания от телефон 150 на територията на софийска област с население от 270 хиляди жители. Повикванията се предават за изпълнение на 17 екипа за спешна медицинска помощ.

„Ако се намирате на почивка в Боровец и се обадите на тел. 150, повикването ще дойде в централата ще бъде регистрирано от медицинските специалисти, обработено и върнато за изпълнение на най-близко разположения медицински екип”, обясни доктор Юри Торнев, шеф на Центъра за спешна медицинска помощ в София-област.

Времето, необходимо за приемането на сигнала от централата и изпращането на линейка на място, е не повече от минута.