Отбелязваме Деня на българската просвета, култура и славянската писменост
Отбелязваме Деня на българската просвета, култура и славянската писменост / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева, DarikNews
Атмосферата на празника в София
29374
Атмосферата на празника в София
  • Атмосферата на празника в София

Днес отбелязваме Деня на българската просвета, култура и славянската писменост. 24 май е един от най-светлите български празници и се чества от 1851 г., по инициатива на възрожденеца Найден Геров. По традиция празникът беше отбелязан тържествено с ученически шествия в цялата страна.

Празникът на българската просвета, култура и славянската писменост събра стотици граждани в центъра на София. Под маршовете на три духови оркестъра и няколко мажоретни състава, учители, ученици, университетски преподаватели, политици и граждани се включиха в шествие, което премина през големите столични булеварди.

То завърши пред Народната библиотека. Там се присъединиха президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, просветният министър Сергей Игнатов, университетски ректори, учители и политици.

Над 15 000 деца, ученици, студенти, преподаватели и родители се включиха днес в празничното шествие по случай 24 май в центъра на Варна. В тържествата участва и група от 80 деца и учители от Франция и Белгия, които са в града във връзка с общ проект с училище „Иван Рилски".

Участниците в празничното шествие бяха разделени в 62 представителни блока. В манифестацията се включиха и девет мажоретни и духови оркестъра. На празника присъстваха депутати, представители на местната власт и общественици.

Хиляди се стекоха в центъра на Бургас, за да уважат шествието по повод днешния празник. По главните улици преминаха ученици и студенти от над 20 учебни заведения. Парадът започна в 10.30 ч., с представителни оркестри от училищата. За около 40 минути по ул. „Александровска" и бул. „Богориди" преминаха стотици ученици, студенти, учители и преподаватели във висши учебни заведения.

Стогодишна икона на Светите братя Кирил и Методий води празничното шествие в Добрич за Деня на българската просвета и култура и на славянската  писменост, съобщиха организаторите на празненствата. Тържествата в града започнаха от 8.00 ч. с празнична литургия в храм „Света Троица" по повод 100-годишнината от основаването на храма. В 9.00 ч. духовници отслужиха благодарствен молебен, посветен на Светите равноапостоли Кирил и Методий.

В Силистра също отбелязаха тържествено Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На площад „Свобода" ученици и културни дейци от 32 учебни заведения и институции дефилираха с цветя, национални знамена и с ликовете на българските просветители. Сред гостите за празника бяха генералният консул на Руската федерация в Русе Михаил Торшин и делегация от побратимения със Силистра румънски град Слобозия, водена от кмета Габи Юнашку.

Отбелязваме Деня на българската просвета култура и славянската писменост
netinfo

С пъстро международно шествие беше отбелязан празника в Сливен. Хиляди граждани излязоха на празнично шествие по главната улица и участваха в празничния ритуал на пл. „Хаджи Димитър". Шествието бе предвождано от военния духов оркестър. Сред множеството се коментираше идеята 24 май да стане втори национален празник, като най-българския ден на националното самочувствие.

С венци и портрета на Светите братя Кирил и Методий в тържествен марш преминаха ученици от Природо-математическата гимназия в четнически униформи. Дефилираха мажоретки, ученици и учители, общинари, общественици и много граждани. Допълнителен колорит внесоха танците и носиите на участниците от 10 страни в  ХІV-тия Международен детски фолклорен танцов фестивал. Те изнасят грандиозен концерт „Поздрав от Приятели" на площада.

В празнично шествие представители на науката, образованието и културата в Ловеч преминаха по централната улица в града. С химна "Върви, народе възродени" започна  тържеството на площада пред общината, посветено на 24 май - Деня на българската просвета и култура, и на славянската писменост. В поздравителното си слово кметът на общината Минчо Казанджиев отбеляза значимостта на създаването на нашата писменост за опазването на българите като нация, за съхраняването на обичаи и традиции, както и присъствието на славянската писменост в европейското културно пространство.

Стотици граждани излязоха и на централния градски площад в Плевен, за да отбележат заедно празника на буквите. След като беше отслужен празничен молебен градоначалникът Найден Зеленогорски приветства събралите се пред общината граждани, народни представители, общински съветници, деятели на българската просвета, култура, наука и изкуство. Той определи 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, като най-съкровен и най-български празник. Пред барелефа на светите братя Кирил и Методий на сградата на Съдебната палата бяха поднесени венци и цветя в знак на почит към тяхното дело, превърнало се в просветление за българите.

Отбелязваме Деня на българската просвета култура и славянската писменост
netinfo

Празникът във Враца започна с шествие от пл. „Македония" до паметника на Светите братя Кирил и Методий, в което участваха хиляди ученици от всички училища в града и общината, читалищни работници и служители в културните институции, много граждани. Тържествен благодарствен молебен с водосвет отслужи Траянополският епископ Киприан - викарий на Врачанската митрополия. В празничния концерт се включиха деца и ученици, както и фолклорни групи от Центъра за работа с деца в града.

Над 1000 души се събраха на Арката на площад „Велбъжд" в Кюстендил по повод 24 май - Деня на славянската писменост и българската просвета. Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов поздрави всички учители, ученици и читалищни дейци за празника и призова да съхраним делото на светите братя Кирил и Методий.

Отбелязваме Деня на българската просвета култура и славянската писменост
netinfo