Oт септември в синята зона на София с телефонно обаждане
Oт септември в синята зона на София с телефонно обаждане / Sofia Photo Agency
В началото на септември в София експериментално ще заработи система за телефонна регистрация на паркиране в синята зона. Това каза за Дарик радио директорът на фирма „Паркинги и гаражи" Николай Александров. Той допълни, че между 1 и 15 септември ще започне издаването на годишна винетка за 70 лева за паркиране в синя зона от живеещи в района й.

За паркиране в синя зона чрез телефонна регистрация се заговори още миналото лято. Макар със закъснение, то ще се реализира на познатия вече номер за SMS-паркиране 1302, но ще бъде гласово. "Причината за забавянето на иновацията е липса на подходящи помещения за всичко необходимо около системата", каза Александров.

Новият начин на паркиране ще бъде с обаждане на телефонния номер и продиктуване на оператор на регистрационния номер на автомобила. В същото време паркирането чрез SMS-и продължава, както и продажбата на почасовите талони. "За служителите на фирмата, които продават на крак талони в синя зона, вече са закупени и монтирани пет павилиона", похвали се Александров и допълни, че поне още два такива павилиона ще опита да осигури през есента.

От началото на септември ще започне продажбата на винетките от 70 лева на година за паркиране в синя зона от живеещите в нейната граница, срещу които няма да има нужда от часови талони за тях, въз основа на решението на общинския съвет от юли. За целта преди това ще бъдат разлепени обяснителни бележки по кооперациите в районите на синя зона.

„Паркирането занапред в синята зона ще става не с пресниман талон на колата с лични данни, а ще лепим на всички, паркирали в синя зона с пресниман талон на автомобилите, винетка, която вътре ще бъде с чип и с антена. Нашите хора с тези четци, които са за SMS-и, те са универсални и за карти, ще ги проверяват”, обясни Александров. Той категорично каза, че въвеждането на часовници за време на паркирането – т. нар. „паркометри” е неприложимо в София.

Директорът на „Паркинги и гаражи" каза още, че няма нищо притеснително от проверките във фирмата. Неотдавна кметът на столицата Бойко Борисов информира, че в дружеството се извършва ревизия. Александров допълни ,че и икономическа полиция е правила проверка, но не е констатирано нищо нередно.