/ БГНЕС
17 милиона са бежанците в глобален мащаб, като около 84 процента от тях са извън Европа, заяви помощник върховният комисар за закрила на бежанците в ООН Фолкер Тюрк пред журналисти.

Над 110 000 мигранти дошли в Европа през Средиземно море за половин година

Той добави, че се работи по създаване на система за по-справедливо и по-предвидимо разпределение на тежестите и отговорностите при прием на бежанци. Изключително важно е държавите, които поемат наплива от мигранти, да бъдат подкрепени, изтъкна Тюрк.

Трафиканти превозвали мигранти през България за до 2000 евро на човек

Фолер Тюрк е България, за да информира европейските вътрешни министри за работата по приемането на глобален механизъм за споделяне на отговорностите в защитата на бежанци. Светът е изправен пред безпрецедентна ситуация на бежански потоци в резултат война, конфликти и насилие, изтъкна Тюрк и посочи, че най-тежките бежански вълни в момента са напливът на рохинги в Бангладеш, на бежанци от Централната африканска република в Чад, от Камерун в Нигерия.

Орбан: Мигрантите не са бежанци, а мюсюлмански нашественици

Сирия, Йемен и Ирак продължават да са горещи точки. По-голямата част от хората, които напускат домовете си заради конфликти не идват в Европа, а остават в региона, откъдето произхождат, изтъкна Тюрк.

„Около 84 процента от бежанците са в държави със средни или и най-вече ниски доходи извън Европа. Мисля, че е важно това да се има предвид. Това са глобалните измерения. Голямото мнозинство бежанци не идват в Европа. Разбира се, това, което видяхме в Европа през 2015 година беше преломен момент, когато Европа и международната общност трябваше да намерят ново решение за проблемите с бежанската вълна“ , коментира той.

Фолкер Тюрк
БГНЕС

Урокът от 2015 година е, че трябва да има механизъм за преразпределение и солидарност  между страните членки на Европейския съюз. „Що се отнася до бежанците, крайната цел е да се създаде система, която гарантира по-справедливото и по-предвидимо разпределяне на тежестите и отговорностите при прием на бежанци. Изключително важно е държавите, които поемат бежанските вълни, да бъдат подкрепени“, допълни Тюрк.

ЕС ще отвори врати за 34 000 мигранти от Близкия изток и Африка

Реформата на общата европейска система за убежище, която стартира през 2016 година и миграцията са основни теми на дискусиите на министрите на вътрешните работи на страните-членки, които се срещат днес в София.

Австрийски министър: Нови миграционни маршрути се появяват на Балканите

Квотното разпределение на бежанци се очертава като един от въпросите, по които европейските държави трудно ще постигнат съгласие. Срещу квотите за миграция се обявиха, например, страните от Вишеградската четворка.