"Ако има ангели, те са като Одри Хепбърн", казва Стивън Спилбърг в чиито филм „Always" актрисата изиграва последната си роля.

Една от най-харизматичните, красиви и стилни икони на американското кино и до днес си остава неповторимата Одри Хепбърн. Личният ѝ стил е отличителен белег на една епоха и истинско вдъхновение за милиони жени

Одри Катлийн Ръстън, по-известна като Одри Хепбърн е родена на 4 май 1929 г. в Белгия.
Прекарала детството си под нацистки режим в Холандия през Втората световна война, Хепбърн се посвещава изключително на уроците по балет, преди да реши по-късно да стане актриса.

За първи път привлича вниманието с роля в Бродуейската продукция „Джиджи" (1951).

Получава ролята на принцеса Анн във "Ваканция в Рим" (1953), за която печели наградата на Филмовата академия. Публиката и критиците са изумени от изграждането на образа на принцесата.

Жената с неподвластна на времето красота

Одри Хепбърн се превръща се в една от водещите холивудски актриси през 1950-те и 1960-те години, и получава още 4 номинации за Оскар. Сред емблематичните ѝ роли са на Холи Голайтли в „Закуска в Тифани" (1961) и на Илайза Дулитъл в „Моята прекрасна лейди"(1964).

Google си спомня за Одри Хепбърн

От началото на 70-те започва да работи все по-рядко и по-рядко.

През 80-те големият екран заема второ място в живота ѝ. Първото се заема от децата, става посланик на УНИЦЕФ, обикаля света и дава повече информация за децата, които се нуждаят от помощ. Тя се посвещава се на уличните деца в Еквадор, на жените, нуждаещи се от закрила и образование във Венецуела, на сираците в Турция, на лишените от питейна вода в Панама и Хондурас. Хуманитарната й дейност я отвежда още във Виетнам, Тайландия, Судан. Прави повече от 50 пътешествия, обикаляйки всички континенти.

През 1993-та година печели награда за хуманитарната си работа, но не доживява да я получи.

Одри Хепбърн умира на 20 януари 1993-та година в дома си в Швейцария, където се бори с рак на дебелото черво.

Тя ще остане в историята като една от най-добрите актриси живели някога, модна икона и филантроп. Одри е една от малкото акриси, която е печелила всичките награди - Еми, Тони, Грами и Оскар.

Вижте още от рубриката "Портретъ":

Животът на Опра Уинфри - път от гетото до върха

Избухливото момченце, което се превърна в ексцентричен гений

Джоан Роулинг - създателката на мечти и Хари Потър