Google си спомня за Одри Хепбърн
Google си спомня за Одри Хепбърн / снимка: screenshot/Google

Google промени логото си в чест на английска филмова и театрална актриса, носителка на „Оскар", балерина и общественичка Одри Хепбърн. Тя е родена на 4 май 1929 година в Иксел, Белгия.

Тя е единствено дете в семейството на англичанина Джоузеф Виктор Антъни Ръстън и неговата втора жена - бившата баронеса Елла ван Хеемстра, холандска аристократка и дъщеря на бившия губернатор на холандска Гвиана.

Детството й минава под нацистки режим в Холандия през Втората световна война. По това време тя се отдава на уроците по балет, преди да реши по-късно да стане актриса. 1944 година Хепбърн вече е професионална балерина. Тя тайно танцува пред групи от хора, за да събира пари за Холандската съпротива. По-късно тя ще каже, че "най-добрата публика, която някога съм имала, не издаде и звук в края на представлението ми".

За първи път привлича вниманието към себе си като актриса с роля в Бродуейската продукция „Джиджи" (1951). Малко след това получава ролята на принцеса Ана във „Ваканция в Рим" (1953), за която печели наградата на Филмовата академия.

Превръща се в една от водещите холивудски актриси през 50-те и 60-те години и получава още четири номинации за Оскар. Сред емблематичните ѝ роли са на Холи Голайтли в „Закуска в Тифани" (1961) и на Илайза Дулитъл в „Моята прекрасна лейди" (1964).

От 1988 до смъртта си през 1993 г. служи като посланик на добра воля на УНИЦЕФ.