Нагоре по стълбата
Нагоре по стълбата / netinfo
Има ли възраст на която човек сбъдва мечтите си? Няма - благодарение на Десислава Чутуркова и прекрасната й идея да обедини хора с различни професии и да осъществи мечтите им. Деси е преподавател в НАТФИЗ, актриса и основател на театралната трупа за непрофесионални актьори „Нагоре по стълбата“. Тази година трупата навършва 10 години от създаването си. Младата преподавателка с изненада разбира, че няма подобна школа за непрофесионални актьори и именно това я подтиква към обединяването на хора с различни професии с една обща мечта – сцената.

Нагоре по стълбата
netinfo

А как се съхранява трупата в продължение на 10 години? "Всички знаем, че е много по-лесно да направиш нещо, отколкото да го съхраниш, по-лесно е да стигнеш до някъде, отколкото да се задържиш...Така е и тук. Създаването е свързано с грижа, с внимание и с желание да продължиш да вървиш по пътя. А именно в това се съдържа красотата и любовта", разказва Деси.

Нагоре по стълбата
netinfo

Програмист, счетоводител, геодезист и мениджър. Хора с коренно различни професии решават да последват пътя за нещо желано и несбъднато през годините – да бъдат актьори. Да играят на сцена. Те са на възраст между 30 и 40 години. Групите са от по 12 човека, не повече, защото според  Деси „сцената, на която работим, е камерна и ще бъде претоварена, ако са повече хора“. Тя допълва, че и важно да се обърне внимание на всеки индивидуално.

"През тези 10 години ме е водело вдъхновението на всеки един член на трупата, който търси себе или копнее да излезе извън себе си. И любовта към театъра, чрез който успявам да им предоставя начин да следват мечтата си. Разбира се, че не е лесно да напаснеш времето на работещи, зрели хора с различни ангажименти и командировки, но всъщност точно това го прави по-ценно за всички ни, защото успяваме въпреки", споделя основателката.

Нагоре по стълбата
netinfo

През годините трупата успява да осъществи 6 постановки, но като най-успешна е определяна пиесата „Миг. За нея Чутуркова разказва: „Тази семейна история засяга много психологически теми и наистина действа пречистващо. Как животът може да се промени за един миг, как да простим на себе си, как да простим на другите... Наистина ви я препоръчвам, още повече, че пиесата „Миг“ се играе за първи път в България и можете да я гледате само при нас“.

Мечтата им е да играят на голяма сцена и да имат собствен театър. А дотогава може да ги гледате на 19 ноември с вход свободен по повод 10-годишния им юбилей на сцената на Културен дом „Средец“.