Над 1500 лева годишно вадят от джоба си пълнолетните диабетици за здраве
Над 1500 лева годишно вадят от джоба си пълнолетните диабетици за здраве / снимка: sxc.hu
Над 1500 лева годишно вадят от джоба си пълнолетните диабетици за здраве
68227
Над 1500 лева годишно вадят от джоба си пълнолетните диабетици за здраве
  • Над 1500 лева годишно вадят от джоба си пълнолетните диабетици за здраве

По повече от 1500 лева годишно трябва да вадят от джоба си пълнолетните диабетици, за да си осигурят необходимия брой тест ленти, с които да измерват кръвната си захар и да контролират заболяването си. Към момента Здравната каса покрива 150 тест ленти за период от една година, съобщи в навечерието на Световния ден за борба с диабета, Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата с диабет, за Дарик.

За добър контрол на заболяването обаче са нужни 150 тест ленти всеки месец или 12 пъти повече. Цената на една опаковка от 50 тест ленти варира между 50 и 60 лева, допълни Котова. Тя е убедена, че преди държавата да покрие поддръжката на инсулинови помпи, както поискаха тази седмица пациенти с диабет, тя трябва да се замисли как да увеличи броя на тест лентите, които предоставя на всички, диагностицирани със заболяването, чиято възраст е над 18 години.

Елисавета Котова посочи, че колкото и да се наложи държавата да плати, за да покрие нужните тест ленти за пациентите, все ще е по-малко от цената на поддръжката на инсулиновите помпи. „Аз мисля, че всички имат право на живот и трябва да бъдат поети консумативите за всички, не само за инсулиновите помпи, а и тест лентите”, коментира Котова.

Председателят на „Българската асоциация диабет” Светла Алексиева припомни пред Дарик, че протоколите за диабетиците, които се нуждаят от човешки инсулин, отпаднаха. Това обаче все още не се е случило с протоколите за всички пациенти, които имат нужда от аналогов инсулин, а те по неофициална информация са около 20 000.

„Искали сме да отпаднат т.нар. протоколи за всички видове инсулин, както е отпаднал за човешкия инсулин. Искаме обучение на нашите диабетици в начина им на живот, защото това е важно. Понякога хората просто изпращат по някой рецептурната книжка, за да им изпишат лечението, но много от тях нямат пълната информация за начина си на живот. Ние не сме спрели да хлопаме на вратите на държавните институции, защото знаем това правило, че „когато чукаш ще ти се отвори, когато поискаш ще ти се даде”. Засега са още слепи и глухи и не чуват нашите искания”, обясни още Котова.  

Около половин милион души у нас са диагностицирани с диабет, но при други 300 000 заболяването още не е открито, допълват още от пациентски организации.