Космически атракции, както и полет със самолет във виртуална реалност, ръководен от пилота Николай Калайджиев, ще бъдат представени днес в Руския културно-информационен център в столицата по повод Деня на авиацията и Космоса. Събитието ще бъде под мотото "В света на смелите господари са волята и знанието!", съобщиха организаторите от българския Авиационно-космически форум, Университета за деца и Представителството на Россътрудничество. Те информират, че ще дарят средствата от проявата за изграждането на първия в София Планетариум, чийто проект е вече готов.

Деня на авиацията

Емоциите по време на полет ще пресъздаде на симулатор пилотът Николай Калайджиев. Той е кандидат за рекордите на Гинес с полет с най-голямо отрицателно претоварване със самолет. Срещите с него и демонстрациите, с помощта на специални VR очила, ще се провеждат в съботния ден с начало 15 минути преди всеки кръгъл час от 14:00 ч. до 20:00 ч.
 
Младият пилот ще проведе и авиобеседа с филми и презентация за българската авиация. Калайджиев ще разкаже и случки от небесните си приключения, за рекордите, към които се стреми и за които се готви енергично.
 
Денят на авиацията и Космоса е със специална програма, в която посетителите ще могат да видят в голямата зала на центъра научно-популярните филми "Великата празнина в съзвездието Воловар" и "Космос".

Деня на авиацията

Забавни ще бъдат за тях и експериментите по физика, биология, роботика и 3D принтиране, провеждани от групата с ръководител Явор Киряков от Университета за деца. Те ще покажат на любознателните високотемпературна плазмена установка, полет с умален ракетен двигател през залата и други изненади в научното шоу.
 
Участниците ще имат на разположение и първия български авиосимулатор "Фотоника", с който ще могат да полетят между дубайските небостъргачи и планините на Кавказ на самолетите СУ- 33, СУ-25 , МиГ- 29 и Р-51.

Деня на авиацията

Вечерта, след залез слънце, най-пристрастените към Космоса ще наблюдават от двата професионални телескопа Луната, Марс, звездния куп Плеяди и други звезди.
 
Наблюдаваните космически тела те ще имат възможност да заснемат на личните си мобилни телефони, уверяват организаторите.