КНСБ даде оценката си за двугодишното управление на тройната коалиция
КНСБ даде оценката си за двугодишното управление на тройната коалиция / netinfo

Правителствена политика, насочена не само към преодоляване реалното изоставане на доходите и доближаване до покупателната им способност в 10-те новоприети страни от ЕС е политиката в областта на доходите, която КНСБ би подкрепила до края на мандата на това правителство. Това се казва в оценката на 2-те години управление на тройната коалиция.

Наред с гарантирането на финансовата стабилност на пенсионната система, от КНСБ ще изискат от правителството решителни подобрения в размерите на пенсиите и индивидуалния коефициент на заместване на предходните трудови възнаграждения. Постигане на такива размери на пенсиите, които да гарантират достоен начин на живот на възрастните хора задължително минава през увеличаване процента за всяка година осигурителен стаж, както и през обективизиране на технологията за определяне на минималния и максималния размер на осигурителния доход, смятат от синдиката.

„От българското правителство очакваме да получим институционална подкрепа за развитието на автономния социален диалог и тази подкрепа включва: усъвършенстване на нормативните текстове в тази сфера, ясно определяне и легитимиране на партньорските структури в диалога, използването на механизми и инструменти за неговото стимулиране” казват в оценката на двегодишното управление на правителството от КНСБ.

Българската икономика да премине от конкурентоспособност, базираща се на ресурсите, към конкурентоспособност, основаваща се на технологично обновление и висока производителност на труда, чрез реализация на националния потенциал за иновации и инвестиции (вкл. високо качество на работната сила)искат от КНСБ.