Великобритания започна процедурата по излизане от Европейския съюз. Какво ще се промени за българите, които работят и учат на Острова, обобщи NOVA. Тази сутрин британският премиер Тереза Мей подписа писмото до президента на Европейския съвет Доналд Туск, с което го информира за решението на Великобритания да излезе от Евросъюза. Оттук нататък едно е сигурно - животът на британците, а и на всички чужденци там ще се промени.

Великобритания задейства часовника на Брекзит (СНИМКИ)

Във Великобритания живеят много българи. Едно от основните притеснения е засилващата се омраза към чужденците. „В крайна сметка се оказва, че наистина чужденците, особено източноевропейците, не са особено желани в тази държава”, коментира Невена Шъкова. Тя живее в Лондон от 17 години. Работи като туристически агент и общува всеки ден с хора от най-различни националности. Очаква негативен ефект от Brexit. „Ще бъде по-трудно за висококвалифицирани хора да идват и да кандидатстват за работа, да получават работа, да пътуват свободно”, коментира Шъкова.

Реакциите след задействане на процедурата за Брекзит

На другия полюс е Никола Филипов, който живее в кралството от 19 години. Писател и журналист на свободна практика, Никола подкрепя Brexit и сам е гласувал за излизане от общността. „Тук имаше половин милион незаети работни места, където и да тропнеш, гледат да не те изпуснат като работник, като кадър, но когато дойдоха поляците и литовците, те набързо заеха тези половин милион свободни работни места и след това започна да расте безработицата”, обяснява Никола Филипов.

Разказва, че цената на труда е паднала драстично, основните стоки са поскъпнали, а стандартът на живот се е понижил. „И след като аз и потомците ми смятаме тук да продължим да живеем, ние държим нашето жизнено равнище не да пада, а да се подобрява”, заявява Филипов. Ще се ограничат ли възможностите за обучение в Обединеното кралство след Brexit? По неофициални данни между 6 и 7 хиляди са студентите, които учат на Острова. Според посланика Ема Хомкинс условията, по които кандидатстват и учат нашите студенти през следващите 2 години няма да се променят.

Посланикът на Великобритания: Ще постигнем добра договореност с ЕС и след Брекзита

Обратното броене вече започна. След само няколко месеца за Емил училището ще е минало. А бъдещето е решено - следване във Великобритания. „Ще заминавам да уча в Ковънтри и го чакам с нетърпение”, заявява Емил. Заминава без колебания. Но не и без тревога. „Има една неяснота в българските студенти, които тепърва ще заминават, какво ще се случи с тях като завършат, как ще се промени финансовия пазар, икономиката, възможностите за работа”, заявява Емил. Според посланика на Великобритания у нас, поне засега Емил няма за какво да се тревожи.

„Продължаваме да бъдем пълноправна държава-членка на ЕС следващите 2 години. Още миналата година обявихме, че всички започнали да учат 2017-2018 имат гарантирани такси за целия курс ма обучение”, обясни н.пр. Ема Хопкинс. Успокояват и консултантските фирми за образование в чужбина. „Като изисквания, като процедури, като документи, няма промяна”, заяви още посланикът.

Ще ни трябват ли визи за Великобритания?

Притесненията на Емил обаче не спират до тук. „Аз разчитам да се изхранвам с това, което уча. И ако смятам да остана във Великобритания, ще има вече голямо значение. И много би ме притеснило, ако нямам възможността да остана там”, заявява Емил.

Точно на този въпрос, отговор все още няма. „Бъдещите договорености за възможности за работа е нещо, за което тепърва ще преговаряме”, заяви н.пр. Ема Хопкинс. Може би точно за това, намеренията за Brexit вече оказват своето влияние върху българските студенти. То се изразява не в отлив на студенти към Великобритания, а по-скоро презастраховане с кандидатстване в още една дестинация в най-честия случай.

Най-често резервните варианти са Холандия и Скандинавските страни. Все по-чести са запитванията и за Германия. Обмислял го е и Емил. Надява се да не съжалява нито той, нито тези след него.
 
nova.bg