лиянието на външни фактори като слънчевите изригвания върху нашето тяло в момента са само част от науката. На практика те нямат значение, обясни пред NOVA.кардиологът д-р Сотир Марчев. Той препоръчва да обръщаме внимание на здравето си ежедневно и да се фокусираме върху неща, които можем да променим - като храненето и консумацията на алкохол, а не да се замисляме за слънчевите изригвания.

Пикът на мощните магнитни бури ще е във вторник

„Магнитното поле влияе на човека и неговото здраве. Ние сме физически тела, на които влияят всички закони на физиката", каза кардиологът д-р Сотир Марчев. Той се позова изследване, цитирано през април 2014 година в медицинско издание. Статията касаела метаанализ на големите проучвания за инсултите при човека. Събрани били 11 000 пациенти от проучвания в Европа, Австралия и Нова Зеландия. Оказало се, че в дните с повишена геомагнитна активност инсултите са с 19 на сто повече отколкото през останалите дни.

„Това на практика има значение в теоретичната медицина. В практичната обаче тези неща нямат значение. Магнитното поле е навсякъде около нас и не можем да избягаме от него - то ни въздейства еднакво независимо дали сме у дома или на улицата. Затова ние убеждаваме нашите пациенти да се борят с неща, които могат да променят - да контролират теглото, храненето си, а не да се занимават с магнитното поле", коментира още д-р Марчев.

Източник: Nova.bg