Искат обществен съвет по правата на децата към омбудсмана
Искат обществен съвет по правата на децата към омбудсмана / netinfo
 По инициатива на националния омбудсман Гиньо Ганев в сградата на институцията се състоя работна среща на тема: „За правата на децата – диалог отвъд думите и пожеланията”.

Участие взеха представители на 12 граждански организации, сред които Сдружение „Институт по социални дейности и практики”, Асоциация „Родители”, Фондация „За нашите деца”, Фондация „Детски правен център”, Програма „Стъпка по стъпка”, Сдружение „Самаряни” и др.

Целта на срещата бе да се координират усилията на представителите на гражданския контрол върху държавната политика по правата на децата.

Един от основните проблеми, изтъкнат от участниците беше липсата на целево финансиране на Национална стратегия за закрила на децата. „Проблем е и разминаването на декларирането и гарантирането на държавните стратегии”, каза Емил Бузов от Фондация „Програма стъпка по стъпка” и предложи националният омбудсман да бъде гарант на този диалог. В тази логика, представителите на неправителствените организации изтъкнаха необходимостта от създаване на обществен съвет по правата на децата при националния омбудсман, като среда за ползотворен диалог и формулиране на конкретни идеи и препоръки към държавните органи, които най-пряко осъществяват политиката по правата на децата.

„В качеството ми на Национален омбудсман, изразявам воля да се създаде такъв обществен съвет по проблемите на децата с участието на гражданските структури и на държавни органи, без да се накърнява автономията и правомощията на тези организации и структури”, каза Гиньо Ганев.