Инсултът – предотвратима катастрофа
Инсултът – предотвратима катастрофа / netinfo

За първи път в България беше отбелязан Световният ден на инсулта – 29 октомври. На двудневен семинар в Боровец трима от най-изявените български учени говориха пред журналисти на тема "Инсултът – предотвратима катастрофа".

В лекционната част на семинара проф. д-р Д. Хаджиев, д.м.н., открои важността на първичната профилактика на исхемичните инсулти и невропротекцията. Проф. д-р С. Торбова, д.м.н., анализира контрола на артериалната хипертония като средство за превенция на мозъчния инсулт, а проф. д-р Л. Трайков, д.м.н., представи ранните съдови когнитивни нарушения и невропротекция с Cavington Форте.

Организаторите на форума от фондация "Предпазване от мозъчни инсулти", Българска лига по хипертония, Българско дружество по деменции и представителството на Гедеон Рихтер АД представиха и статистика, според която 50 процента от всички инсулти и 80 процента от исхемичните заболявания са предотвратими.

В контраст с тези данни обаче, според официалната статистика и епидемиологични проучвания в България има около 2 милиона хипертоници.

Сравнителният анализ на данните от страната ни, седем европейски държави и САЩ показват, че България е сред страните с невисока честота на артериална хипертония за възрастта (35-74 години).

Смъртността от сърдечно-съдови заболявания, от мозъчен инсулт и общата смъртност обаче са високи. България е на четвърто място сред 30 европейски държави по общата смъртност за мъжете и жените на възраст от 45-74 години, съответно с 1617 мъже и 1096 жени на 100 000 души.

Най-сигурният индикатор за лош контрол на хипертонията в България е високата смъртност от мозъчен инсулт, както и официалната статистическа прогноза за нарастване на тази смъртност.