Хиляди звънци дават старт на зимния празник Сурва в Пернишко
Хиляди звънци дават старт на зимния празник Сурва в Пернишко / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Хиляди звънци ще огласят довечера селата в Пернишко. Песента им дава старт на най-големия зимен празник Сурва в региона.

С настъпването на тъмнината в центъра на всяко село се запалва ритуален огън. Около него танцуват маскирани мъже, които гонят злите духове. На главите си носят страшни ликове, високи около 2 метра и изобразяващи фантастични животни. Колкото по-плашещи са маските, толкова по-голяма е силата им срещу злото. Обичаят е езически и има хилядолетна история. Преди празника маските задължително се държат в тайна, за да изненадат всички и да запазят магическата си сила.

Изработването им започва още от есента  в специални работилници, наречени мечкарници. Ликовете са направени от кожи, препарирани животни, рога, пера, на кръста си мъжете носят тежки хлопатари. Често костюмите тежат над 50 кг, но всеки участник се стреми да покаже най-оригиналния.

По първи петли сурвакарите започват да обхождат къщите с пожелания за здраве и берекет. Те са най-желаните гости във всеки дом. В двора на всяка къща пред стопаните се разиграва обичаят „сватба”, който символизира желание за женитба и пълен дом с деца. Групата се предвожда от водач в гвардейски дрехи. Според традицията дружината се състои само от мъже, които се превъплъщават в различни роли - ръсещ за здраве поп, кум и кума, булка и младоженец и др. Задължително присъстват мечкар и мечка, които играят за здраве. Мечката гази домакините, за да им носи здраве през годината. Стопаните даряват пари на „сватбарите” и „младоженците”. На този ден домакините приготвят специална трапеза. Те пекат варено кисело зеле с месо, пача, баница със сирене и праз, ритуална погача, туршия, вино и ракия.

Стара легенда разказва, че ако сурвакар поиграе в дома ти, в теб непременно ще се всели доброто. А колкото по-силно звънят хлопките, толкова по-далече ще избягат злите сили. Затова цялата нощ е съпроводена с оглушителен шум. Обредният танц се изпълнява в специален ритъм, който се ръководи от главатар. Автентичният маскарад е най-очакваният народен празник във всяко село. А традицията се предава от баща на син.

Кметът на пернишкото село Ярджиловци Григор Христов пази сурвакарски звънец от 1834 г., смятан за най-стария у нас, разкрива БТА. „Останал е от прадядо ми, използваме го само на Сурва”, разказва управникът. Главатарят на с. Мещица пък още с раждането на сина си вързал на кошчето му сурвакарска хлопка вместо бебешка дрънкалка. Кметът на с. Богданов дол маскирал в бебешката количка още непроходилото си дете.

Перник е обявен за европейска столица на сурвакарските игри.