Гиньо Ганев: Нужна е човеколюбива администрация
Гиньо Ганев: Нужна е човеколюбива администрация / netinfo

Националният омбудсман Гиньо Ганев смята, че в България е необходима не само компетентна, но много компетентна и човеколюбива администрация.

В изказването си на форума "Напредъкът по пътя към утвърждаване на България като европейска правова държава" в Националния пресклуб на БТА Ганев подчерта, че е важно да се подобри качеството на живота на хората, а не само качеството на администрацията. Добрата власт служи на правата на гражданите, отбеляза той.

Според него, администрацията в България не е достатъчно компетентна, изключително самодоволна е, сигурна в доходите си. Контактът с гражданите трябва да е не любезен, а благосклонен, трябва да се изхожда от идеята, че човекът има право, даже когато няма такова, посочи Ганев. Той изтъкна, че правото на добро управление не се свежда единствено до буквата на закона, а има опити това право да се свежда само до правото на добра администрация.

В отговор на въпрос от независимия депутат Минчо Христов за отхвърленото в парламента предложение да отпадне възможността енергийните предприятия да събират своите вземания принудително, без тези вземания да бъдат доказани в съда, омбудсманът каза, че подкрепя недоволството на Христов.

Ганев посочи, че е сезирал Конституционния съд по въпроса, но той "не е намерил кураж" да отмени този текст, който дава антиконституционна привилегия на едната от двете страни в стопански договор. Ганев посочи, че КС взима решения с повече от половината от общия брой на своите членове - 12 души.

Не може да има решение с по-малко от седем души, даже ако се отхвърли искане, това също е решение. Искането не се приема, но не се и отхвърля, няма сила на присъдено нещо от това, че КС не се е съгласил да отмени този текст в закона за енергетиката, коментира Ганев. Всеки от нас сто пъти може да се обърне към КС, щом няма решение за седем гласа, добави той.