Георги Китов: Обречени сме на Донкихотовщина
Георги Китов: Обречени сме на Донкихотовщина / снимка: Sofia Photo Agency

Интересът към съкровищата, намерени в българските земи, е огромен по света, а България няма държавна политика за популяризиране на историческото си наследство.

Това обявиха археолозите Георги Китов и Николай Овчаров при представянето на резултатите от тракийската изложба в музея "Жакмар Андре" в Париж. Двамата професори подчертаха, че съседните държави отделят огромни средства за популяризиране на своята история и култура, и че започват да присвояват нашето наследство. Проф. Китов даде пример с присвояването на името на тракийските племена "даки" и "гети" от Румъния и прогнозира, че в най-близко време Гърция ще обяви траките са свои прадеди, след като десетилетия се отнася презрително към тях.

В същото време продължава да стои без решение проблемът със заплатите на българските археолози, припомниха учените. Около 200 души работят за България с мизерни заплати и при постоянен отлив на млади кадри, посочи проф. Георги Китов и възкликна: "Ние сме обречени на Донкихотовщина!". 97 500 души са посетили изложбата с тракийски съкровища от българските земи, която бе подредена в музея "Жакмар Андре" в Париж от 14 октомври 2006 до 31 януари 2007 г., съобщи проф. Николай Овчаров. Само в предпоследния ден на изложбата тя е видяна от 2500 човека.