„Европейска нощ без инцидент” се провежда във Видин
„Европейска нощ без инцидент” се провежда във Видин / netinfo

Община Видин с подкрепата на сдружение „Отворена Младеж” организира „Европейска нощ без инцидент” тази вечер.

Събитието е част от ежегодната европейската кампания „Европейска нощ без инцидент” и се организира за пръв път в България. Целта е да популяризира пътната безопасност, да се насочи общественото внимание към проблемите на пътя и да бъдат насърчени младите хора да не комбинират алкохол и управление на МПС.

Доброволци на възраст от 18 до 29 години ще насърчават младежите да определят един измежду тях за „избран шофьор”, който да обещае, че ще остане трезвен през цялата нощ, за да гарантира своята сигурност и тази на приятелите си. Като символ за даденото обещание, доброволците ще раздават гривни.

„Избраният шофьор” ще носи гривната през цялата вечер и ще може доброволно да се подложи на алко- и нарко-тест, за да докаже, че е спазил обещанието. Ако доброволецът не е употребил алкохол, ще получи специална награда.

„Европейската нощ без инцидент” се осъществява за първи път в Белгия през 1995 година. Още първото събитие е голям успех. Публиката посреща много положително идеята и организаторите решават да я провеждат всяка година.

Днес кампанията се провежда в 21 европейски държави: Белгия, България, Люксембург, Холандия, Франция, Дания, Полша, Португалия, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Кипър, Гърция, Малта, Финландия, Исландия, Италия, Испания, Чехия и Унгария и се осъществява от повече от 600 доброволци в над 180 нощни клуба.

След 2003 година „Европейската нощ без инцидент” се подкрепя от Европейската комисия.