Децата нямат възможност да учат достатъчно за православната си вяра
Децата нямат възможност да учат достатъчно за православната си вяра / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Все още нашите деца и младежи нямат пълноценната възможност да научават достатъчно за православната си християнска вяра и за църквата, откърмила духовно техния народ. Това се казва в патриаршеско и синодално послание към клира и народа на БПЦ по повод 60-годишнината от Възстановяването на Българската патриаршия.

Посланието, което бе прочетено от епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, поставя отново въпроса за необходимостта от въвеждането на религиозно обучение.

В посланието се посочва, че църквата е успяла да възстанови и патриаршеското си достойнство през изпитания на войни и политически режими на 10 май 1953 г. За 60 години българската патриаршия укрепна и се утвърди, и заемайки отново полагащото й се място на вселенското и съборно православие, се казва още там. Изминалите десетилетия не са били леки, но с Божията помощ, неизменно водени от духа на истината, „всички ние клир и народ, всеки според силите си, привнасяхме пред света нашето свидетелство за възкръсналия Христос, пазейки винаги в сърцата и умовете си, завета на предците: „Има ли го Православието, ще я има и България”, се казва още в посланието.

„Днес ние настояваме и ще продължаваме да настояваме за повече възможности пред вечната спасителна мисия на църквата в скъпата ни родина и отвъд нейните предели. Стореното не е малко, но не е и достатъчно. Все още нашите деца и младежи нямат пълноценната възможност да научават достатъчно за православната си християнска вяра и за църквата, откърмила духовно техния народ. Все още обществото ни изживява духовна криза, криза не само социална или политическа, но и криза на ценностите, криза в осмислянето на вечните истини за Бога, за света, за човека”, се казва в посланието, прочетено пред десетките събрали се в храм „Св. Александър Невски”.

След литургията бе отслужен и благодарствен молебен, а в края Негово Светейшество патриарх Неофит пожела божието благословение да бъде върху всички и благодари на всички за молитвеното участие в службата.

Българският патриарх пожела на всички радост от празнуването на днешния юбилеен празник. „Бог да бъде милостив над всички нас и да благославя и за напред светата ни патриаршия в чест, достойнство за благополучие на православния ни народ, на българския народ, който тачи своите празници, своите истински достойни институции, които го укрепват в живота и му дават надежда за бъдните дни”, заяви патриарх Неофит.

Преди да влезе в храма, на път от сградата на Св. Синод до патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, патриарх Неофит бе срещнат от десетки хора, които искаха неговото благословение и му целунаха ръката.