Да правим бизнес като Ричард Брансън
Да правим бизнес като Ричард Брансън / netinfo

„Да правим бизнес като Ричард Брансън” – тази книга съдържа точен анализ на причините за дългогодишния успех на Ричард Брансън. Вече три десетилетия той заслепява британската бизнес сцена с уникално съчетание от реална стойност и стил. Не е за пренебрегване и колорита, и нестандартното поведение, с които той разнообразява иначе скучния живот на безброй бизнес журналисти по цял свят.

Най-известният английски предприемач Брансън се “справя страхотно” вече повече от трийсет години. Стартира първото си бизнес начинание на шестнайсетгодишна възраст, а на двайсет и четири вече е милионер. Сега, малко над петдесет, Брансън редовно присъства в списъка на най-богатите хора на планетата на сп. Forbes.

Личното му богатство възлиза на над 3 милиарда долара, макар че точните изчисления са невъзможни поради факта, че компаниите му са частни, непрекъснато се разделят и мултиплицират, и се контролират посредством множество данъчно ефективни офшорни тръстове – всички от които напълно законни и прозрачни, но все пак неразгадаеми.

Ричард Брансън шеметно се забавлява с Virgin. Трайна негова характеристика е способността му да поема удари, да приема както доброто, така и лошото. Потенциалът му да се изправя отново на крака е колосален.

“Когато преживея някаква трудност – коментира Брансън – винаги успявам да се съвзема и да опитам отново. Подготвям се за пореден фал със съзнанието, че съм спечелил и от предишния неуспех. Майки ми винаги ме учеше да не съжалявам за миналото, а да гледам напред към следващото начало. Смаян съм от количеството време, което хората отделят на неуспехите, когато вместо това би трябвало да насочат енергията и времето си към следващ проект. Неуспехът не е задължително отрицателно преживяване, неуспехът е част от кривата на познанието.”

Днес Ричард Брансън е движещият фактор в центъра на мрежа от над 200 компании с над 30 000 служители в цял свят. Търговските му интереси включват пътуване, хотели, стоки за масово потребление, компютърни игри, музика и авиолинии.

Наред с Анита Родик, Бен и Джери и тяхната сладоледена слава, Бил Гейтс и Тед Търнър, Брансън се превърна в културна икона. Той е представител на новото поколение бизнес лидери, а алтернативната му бизнес философия е жизненоважен компонент от привлекателността на марката Virgin.

Бизнес визионер или култова личност? Марката Virgin е уникална. Никоя друга компания не може да се похвали с подобно постижение. Само времето ще покаже дали Брансън е изобретил нова форма на капитализма на двайсет и първи век или е просто добър търговец. Нирвана или нещо подобно с различен привкус? Въпрос на гледна точка.

Тук са тайните на успеха на Брансън за онези, които искат да го следват.