Борис Димовски - скандален и уникално талантлив
Борис Димовски - скандален и уникално талантлив / © www.slovesa.net/img/716F1.jpg
Днес от 14.30 ч на Централните софийски гробища ще се състои опелото на големия български художник Борис Димовски. Димовски почина на 26 март на 81-годишна възраст.

Борис Димовски /1925 -2007/- скандален и уникално талантлив

Скандален и уникално талантлив е най-често срещаното определение за Борис Димовски. Като един от последните мохикани на истината той до последните мигове от своя живот запазва правото си да казва това, което мисли, твърдят хората, които го познават най-добре.

Димовски остава себе си, дори когато е в златните води на политиката - като депутат във Великото народно събрание /1990-1991/ и в 36-ото Народно събрание /1991-1994/.

През годините аз неведнъж съм развивал промонархическата теза и съм давал достъпни примери в нейна подкрепа, казва в интервю Димовски.

Какво значи за мен образцова монархия или поне достойна за подражание - Дания, Белгия, Норвегия, Швеция, дори Англия, която е стара грешница, е стабилна и убедителна. Тези страни са родили много гении. Знаете ли, че всички гении са родени по времето на монархии, знаете ли с какво се гордее Русия и досега - само с царски дворци и царски гении, продължава художникът.

Роденият в пловдивското село Яворово Борис Димовски учи графика в Художествената академия при Илия Бешков, след което е художник във вестниците "Труд" и "Стършел", редактор и художник е в Българската национална телевизия. Майсторът на графичния дизайн, акварела, живописта, импресията, стенописа и сценографията рисува на живо в предаването "Всяка неделя".

Изящната словесност ще възкръсне след смъртта на техническата революция, пророкува Димовски. Според него културната криза у нас е по сценарий - "отровителите се кискат на болногледачите, а лъжедемокрацията е освободила криминалните".

Като че ли най-истински остават думите му, когато говори за хората и отношенията между тях: "Да бъдем хора, да се уважаваме и да си помагаме, друг изход няма", казва Димовски на премиерата на неговата книга-албум "Време да плачеш, време да се смееш" през 2003 година.

По думите му всеки говори, че има криза, хленчи у дома си, но не се събира със съседи и приятели, за да се справят заедно с трудностите. Ако не сме малолетни, то сме малоумни и ще ни трябва още време да помъдреем, заключава шеговито Борис Димовски.

Според него мъжът има нужда от девет жени, за да произвежда ток, да си търси реброто, да храни дявола, да заглавиква ангела и т. н., пише в есе в същата книга. "Любовта е като отиването на Луната - мислиш кой знае какво, а то и там - пръст и камъни", е друго откровение на бележития художник.

Според него "мъжете робуват на модата повече от жените".

Димовски илюстрира над 200 книги за деца и възрастни, сред които "Моля заповядайте" - епиграми от Радой Ралин /1966/, "Невчесани мисли" от Станислав Йежи Лец /1968/, "Мигове в кибритена кутийка" от Олга Кръстева /1970/, "Весели народни приказки /1974/. Оформя театрални постановки като "Импровизация" от Валери Петров и Радой Ралин /1961/,"Божествена комедия" от Исидор Щок /1967/. /БТА/