Богомил Райнов получи наградата Св. Паисий Хилендарски
Богомил Райнов получи наградата Св. Паисий Хилендарски / netinfo

Министър-председателят Сергей Станишев връчи държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" на носителя й за 2006 г. - Богомил Райнов на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет.

Богомил Райнов благодари за присъдената му държавна награда. "Бих искал да добавя и обещанието си за нови творчески дела, но на известна възраст човек се въздържа от големите обещания, с каквито, както е известно, е постлан пътят до преизподнята", каза творецът.

"Един голям писател бе нарекъл хората на изкуството "инженери на човешките души", но подобно определение, макар и звучащо правдиво, има някакво железарско звучене. Мисля, че по-просто би било да възприемаме литературата като човекознание.

Именно върху този необятен терен се срещат, съчетават или взаимно отричат делата на държавници, политици и създатели на измислени истории", каза Богомил Райнов.

По думите на твореца радостно да наблюдаваш как, въпреки трудностите и колебанията, все повече надделява стремежът на нашето общество да следва предначертания път на суровите истини и здравия разум.

"Почти всеки българин познава Богомил Райнов от неговите романи. Всеки един от тях носи названия, които се запаметяват за цял живот: "Тайфуни с нежни имена", "Умирай само в краен случай", "Денят не си личи от заранта" и много други. Всички тези произведения са сложили отпечатък върху мисленето, върху отношението към света на всеки човек, който ги е прочел и те имат не само национално, но и световно признание", каза министър-председателят Сергей Станишев в приветствието си.

По-малко хора познават Богомил Райнов като бележит български изкуствовед, като човек, който е написал много монографии за български и чужди художници, за изкуството като цяло, а също така и като меценат. С негово дарение от 300 графики е основана графичната галерия в Сливен, припомни премиерът. Всичко това, наред с личните, човешките качества и достойнства на Богомил Райнов, е дало основание на комисията да избере именно него за наградата "Св. Паисий Хилендарски", каза Сергей Станишев.

Освен "История Славянобългарска", Отец Паисий е оставил един забележителен, много съдържателен завет: "За отечеството не е направено достатъчно, ако не е направено всичко", отбеляза премиерът.

"Всяка страна има своя история, свои завоевания, свои поражения и принос към цивилизацията, развитието на изкуството, културата, литературата. В това отношение България е една от страните с много богато не само наследство и минало, но и с днешен ден, и със съвременен принос към развитието на духа в цяла Европа и в целия свят", каза министър-председателят. Мисля, че именно това ни дава повече самочувствие, повече увереност в способностите и приноса на българския народ, допълни той.

Председателят на комисията Светлин Русев отбеляза, че са били обсъдени всичките 42 предложения, постъпили от цялата страна. Номинирани са били проф. Богомил Райнов, проф. Филип Панайотов, Валери Петров, Рангел Вълчанов, акад. Антон Дончев, проф. Крум Дамянов, проф. Евлоги Цветков.