Бабата и дядото имат гарантирано право да се виждат с внуците си
Бабата и дядото имат гарантирано право да се виждат с внуците си / снимка: Sofia Photo Agency

Бабата и дядото имат право да виждат внуците си, като гаранции за това дава родното законодателство, се казва в статия на "Съдебна практика", която се позовава на разпоредби от Семейния кодекс. Регламентирането на тези фамилни отношения са тема за законодателя от десетилетия.

Дядото и бабата имат право на лични отношения с ненавършилите пълнолетие внуци, а в случай че се пречи на поддържането на тези отношения, районният съд по местожителството на внуците по искане на дядото и бабата определя мерки за лични отношения с тях освен ако това не е в интерес на децата, гласи разпоредба на вече отменения Семеен кодекс от 1985 година. Правилото се запазва с известна редакция и в кодекса, регламентиращ отношенията в семейството, от 2009 година. Там се посочва, че дядото и бабата могат да поискат от районния съд по настоящия адрес на детето да определи мерки за лични отношения с него, ако това е в интерес на малчугана, а това право има и детето. Наред с това е прието и че aко родителят, на когото съдът е определил режим на лични отношения с детето, временно не е в състояние да го упражнява поради отсъствие или заболяване, този режим може да се осъществява от бабата и дядото на детето.

Правото на бабата и дядото да се виждат с внуците си е гарантирано от закона и съдът по-често уважава отправените искания за това, се казва в материала и като премери се посочват решения на Варненския, Врачанския и Пернишкия окръжен съд съответно от 2009-а, 2010-а и 2013 година. Ръководещ за цялото производство и неговия изход е интересът на детето, а изключително важна е работата на служителите на дирекция „Социално подпомагане", които осъществяват конкретно проучване на всеки отделен казус, като се съобразяват с отношенията в семейството и най-вече с детето.

Най-често определяната мярка на лични отношения се изразява в осъществяване на лични контакти, при които бабата и дядото могат да виждат и да вземат в дома си своето внуче от събота сутрин до късния неделен следобед, както и определен брой дни през лятната ваканция (между 10 и 20) при отчитане на годишния платен отпуск на родителите.

Възможно е изпълнението на съдебното решение, с което са уважени исканията на бабата и дядото, да бъде отсрочено с оглед необходимостта от извършване на социална работа с родителите, детето и неговите баба и дядо. Като пример за последното се посочва решение на Софийския окръжен съд от 2009 година, по случай в който бабата и дядото не се познават с внучето си. Според решението бабата и дядото могат да вземат детето за по-продължителни периоди след като изтекат 60 дни от влизането в сила на съдебния акт. Постановява се за този период преди продължително откъсване от родителя, детето да проведе няколко кратки срещи в работни дни с баба си и дядо си, за да се опознаят. Тези срещи трябва да са най-малко три, а дали има необходимост от още следва да определи социалният работник, който се занимава със случая.

Източник: sadebnapraktika.com