Азия, Австралия и Аляска се наслаждават на пълното лунно затъмнение
Азия, Австралия и Аляска се наслаждават на пълното лунно затъмнение / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Пълното лунно затъмнение днес ще се наблюдава изцяло в Азия, Австралия и Аляска. От България ще можем да видим само последната фаза на затъмнението, т.е. когато изгрее Луната, тя вече ще е затъмнена. Това, което ще се наблюдава от България, са частичните завършващи фази, разказа за Дарик Диана Кирякова от Астрономическата обсерватория към Детски комплекс в Сливен.

Началото на пълното затъмнение е в 16.06 ч., но Луната е още под хоризонта за България. У нас тя изгрява по-късно - в София - в 16.51 ч. Краят на пълната фаза на явление ще е в 16.57 ч. Това е второто за годината пълно лунно затъмнение след това от 15 юни и е последното за тази година. Следващото пълно лунно затъмнение ще е на 15 април 2014-а.

Ако не е облачно, всеки, който иска, може да наблюдава затъмнената Луна. Желаещите да се полюбуват на явлението обаче, трябва да изберат място с открит нисък хоризонт в посока изток, съветват експертите. Най-добре е да е извън населеното място или от висока сграда.

Вече могат да се наблюдават „падащи звезди” от метеорния поток Джеминиди, разкри още Кирякова. Периодът на активност на Джеминидите е от 7 до 17 декември, който е най-активният поток на зимното северно небе. Пикът ще е в нощта на 14 срещу 15 декември и ако са добри условията, може да се видят до 110 метеора на час.

Метеоритният поток произлиза от изгасналата комета Фаетон. Земята влиза в контакт с останките от Фаетон всяка година в средата на декември. Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) се намира в съзвездието Близнаци (на англ. Gemini), откъдето произхожда и наименованието на потока.