Атанас Гаджев открива изложба в Дом Витгенщайн
Атанас Гаджев открива изложба в Дом Витгенщайн / Атанас Гаджев

На 2 февруари Атанас Гаджев открива своя изложба в Дом Витгенщайн, Виена. Художникът представя експозицията "Кафка Експрес"/ Обекти от глина и хартия като метафора на "пътуването" в духовните и географски пространства на Бавария и Бохемия, където своеобразен "водач" е експресният влак № R 354 "Франц Кафка".

Идеята на автора се ражда по време на международна творческа резиденция в центъра за изкуство в Швандорф, Германия, по време на която той пътува и до различни градове на Чехия, Словакия, Австрия. Проектът е художествен опит за примиряване на опозициите: вътрешно - външно; познато - непознато; тайно - споделено.

Колекцията "Кафка Експрес", показвана досега с успех в Гьоте институт - София и в Българския културен институт в Братислава, обединява отпечатъци и буквени знаци от глина с релефи и пластично-графични обекти от хартия. Тя е резултат от опита на своя автор да изследва различните визуални кодове и техники (графика, скулптура, дървопластика, керамика) и истински да се забавлява с тяхното смесване и преосмисляне.

Атанас Гаджев открива изложба в Дом Витгенщайн
netinfo

Атанас Гаджев работи в областта на кавалетната и монументална пластика. Познат е с няколко мащабни скулптурни акции на открито "Завръщане на изгубените знаци" - Камен бряг; "Мещра"- Лещен; "Не/Възможна красота" - София и със стотици реализации в областта на керамиката. Участник е в международни симпозиуми и резидентски творчески програми в Сърбия, ЮАР, Македония, Унгария, Словакия, Словения, Полша, Германия, Франция. Живее и работи в София.