Археолози разкриха гробове от времето на Троянската война
Археолози разкриха гробове от времето на Троянската война / снимка: БГНЕС, архив

Погребален комплекс от три надгробни могили в местността "Баалар кайряк" край с. Бояново проучват ямболските археолози. В една от тях, където разкопките са почти на приключване, са открити четири погребения от късно бронзовата епоха, връстници на Троянската война - от 1300 години преди Христа, информира археологът Стефан Бакърджиев.

Другите осем гроба, разкрити в могилата, са още по-стари - от 2500 години преди новата ера или от ранно бронзовата епоха.

Първоначалните проучвания по втората могила дават основание на екипа от археолози - Илия Илиев, Стефан Бакърджиев и Явор Русев, да очакват датировката да се отнесе към римската епоха.

Трите могили се намират на 150 - 300 метра една от друга и представляват общ некропол. Той е бил свято място, отредено за погребения, най-малко за период от 1500 години.

Разкритията на гробовете потвърждават твърденията на учените, че в този период хората са вярвали в прераждането. Затова мъртвите са били погребвани "свити", в така наречената ембрионална поза. Близките им ги предавали на майката-земя така, както са били в майчината утроба, за да са готови за следващия си живот. Освен скелетите археолозите са открили и керамични съдове.

Разкопките са спасителни, финансират се от фирма "Мостинженеринг", която ще добива от тези места инертни материали.