Ай Вейвей предизвика дебат със снимка, пресъздаваща сцената с удавения Айлян
Ай Вейвей предизвика дебат със снимка, пресъздаваща сцената с удавения Айлян / Guliver/Getty Images

Китайският художник концептуалист и дисидент Ай Вейвей предизвика дебат, позирайки за снимка, на която пресъздава сцената с удавеното сирийско момче. Фотографията е направена с цел да насочи общественото внимание към задълбочаваща се криза с бежанците, предаде ДПА.

Тригодишният Айлян Курди се удави край турския бряг през септември миналата година заедно с 5-годишния си брат и майка им на път към гръцкия остров Кос. Снимката на безжизненото телце на момчето на турския бряг шокира света, изтъквайки мащаба на кризата, породена от гражданската война в Сирия, припомня агенцията.

Китайският художник и дисидент Ай Вейвей, който участва в няколко проекта за подпомагане на бежанци, е пресъздал покъртителната сцена, снимайки се върху каменист бряг на гръцкия остров Лесбос. Снимката е направена от фотографа Рохит Чавла за сп. "Индия тудей" и придружава интервю с Вейвей. Фотографията е показана на индийския панаир на изкуствата в Делхи, организиран от изданието.
"Творците трябва да са ангажирани предимно човешки, а не политически", казва Ай Вейвей в интервюто за сп. "Индия тудей".

Китаец вдига паметник на бежанците на остров Лесбос

Говорителка на проявата е съобщила, че фотографията на Вейвей е постигнала целта си, пораждайки обществен дебат.

"Снимката привлече вниманието на хората, както се очакваше, тъй като въпросът с бежанците има широк международен отзвук", казва говорителката.

В социалните медии снимката на Ай Вейвей е предизвикала както възхвала, така и критики. Част от хората хвалят художника за "въздействащото" и "завладяващо" пресъздаване на съдбата на бежанците, докато други критикуват посланието му като "неуместно".

Източник: БТА