/ БГНЕС
6700 врабчета са преброени на територията на България в рамките на кампанията „Ние броим врабчетата” на Българското дружество за защита на птиците. В акцията са се включили над 550 души от 130 населени места, като общо са обхванати повече от 600 преброителни пункта. Получените данни ще бъдат отправна точка за проследяване на състоянието на популацията на врабчетата през следващите години. Към момента е ясно, че птиците избягват булеварди и шумни места без достатъчно зелени площи. А също така, че най-много места без врабци има на територията на София.
 
Над 6700 врабчета преброиха доброволци от цялата страна по време на кампанията „Ние броим врабчетата”. Тези данни все още не могат да покажат какво се случва с популацията на този вид птици, но показват кои места са предпочитани и кои избягвани от врабците, каза Йордан Христов от Българското дружество за защита на птиците.
 
"Шумните места, като булеварди и натоварени улици, поддържат много по-малко птици, отколкото къщи с дворове, например. В точките около булевардите има средно около 5 врабчета на място, докато при къщите с дворове има около 12 птици на всяка точка. Това потвърждава нашите предварителни хипотези, че местата, които са шумни, не предлагат най-оптималните условия за съществуването на птиците", каза специалистът.

врабчета
БГНЕС

Броенето на врабчета се е осъществявало в почти 600 точки в страната. В 16% от тях обаче не е забелязана нито една птица.
 
"Има много места, където няма нито едно установено врабче. Над 16% от местата нямат нито едно врабче. Повече от 60% от местата без врабчета са в София. Има места без врабчета в малки населени места, но най-вече големите градове са тези без врабчета", каза още Йордан Христов.
 
Данните показват, че най-разпространените врабчета у нас са домашните, следвани от полските. На трето място са испанските врабчета, но с уговорката, че голяма част от тях все още не са пристигнали в България, тъй като са мигриращ вид.

врабчета
БГНЕС