50-то издание на Мартенски музикални дни в Русе
50-то издание на Мартенски музикални дни в Русе / снимка: Дарик-Русе

26 концерта и спектакли предстоят в юбилейното 50-то издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни". На русенска сцена ще прозвучат четири световни премиери и няколко български. „Ще видим световноизвестни музиканти, които жънат успехи по света", съобщи директорът на ММД Ива Чавдарова.

Официалното откриване ще бъде на 13 март с концерт на Русенска филхармония под диригентството на Георги Димитров, със солист Евгени Божанов - пиано.

Юбилейното издание фокусира своето внимание върху значими за българската национална култура факти и събития и представя атрактивни международни проекти от барока до съвременната музика и джаза, с участието на  световноизвестни артисти и състави от 13 страни на Европа и света. За първи път в България ще гостува триото на един от най-големите барокови артисти на нашето време Паоло Пандолфо. В концертите, посветени на ренесанса и бароковата музика ще участва и елитният британски ансамбъл „Хилиард".

Солистите на виенската филхармония ще изнесат камерен концерт и ще водят майсторския клас по камерна музика, в който се очаква да се включат над 30 млади таланти. Публиката на фестивала ще се срещне за пореден път и с любимците си от ансамбъл „Московски солисти" с диригент и солист уникалния Юри Башмет. Атрактивната част на Мартенски музикални дни ще представят перкусионният състав „Амадинда" и известната вече българска перкусионистка Татяна Колева, заедно с Рутгер Ван Отерло.

Още нещо уникално се очаква да видим на Мартенски музикални дни тази година-Фестивален оркестър, който ще събере около 100 възпитаници на Националното училище по изкуствата в Русе. Те ще пристигнат от всички краища на света, за да се включат напълно безвъзмездно в отбелязването на 50-тата годишнина от създаването на училището.