Обама положи втори път клетва за президент
Обама положи втори път клетва за президент / снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама положи клетва за втори път в Белия дом заради объркване в словореда при първото полагане на клетвата, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Председателят на Върховния съд Джон Робъртс ръководи церемонията в присъствието на журналисти.

При първото полагане на клетвата във вторник Робъртс обърка словореда на установената в конституцията формулировка и Обама в първия момент повтори след него сгрешения словоред. Съветникът от Белия дом по юридическите въпроси Грег Крейг заяви, че Обама е положил клетвата втори път от "презастраховане". Той подчерта, че според Белия дом и първото полагане на клетвата е било валидно.

"Формулировката на клетвата обаче е вписана в конституцията. С цел презастраховане, понеже една от думите беше разместена, председателят на Върховния съд Джон Робъртс ръководи полагането на клетвата втори път", посочи Крейг.

Обама положи клетвата в Стаята с картите на Белия дом.

"Готов ли сте да положите клетва?", попита го Робъртс след като облече черната си съдийска дреха.

"Готов съм и този път ще караме съвсем бавно", отвърна шеговито Обама.

След това той произнесе думите на клетвата:

"Аз, Барак Хюсеин Обама, тържествено се заклевам вярно да изпълнявам функциите на президент на Съединените щати и в пълната степен на възможностите си да опазвам, закрилям и защитавам конституцията на Съединените щати".

Церемонията отне около 30 секунди.

"Още веднъж - поздравления", каза след това на Обама председателят на Върховния съд.