ученическа раница
ученическа раница / iStock/Getty Images
Учебната година започна и проблемът с тежките раници, които децата трябва да носят всеки ден, отново е на преден план.

Раницата, сравнение с някогашните чанти, е много по-удобна и практична. В нея се събират, освен ученическите пособия, лаптоп, таблет и дори закуската за междучасието.

Но има ли риск за здравето на децата?

Експертите предупреждават, че прекалено тежката раница може да доведе до изоставане в ръста, натоварване на гръбнака, изкривявания и деформации. 

Ежедневното носене на тежка раница дълго време води до изкривявания на гръбначния стълб. Ученикът се прегърбва под тежестта ѝ, а последствията понякога се забелязват късно.

ученическа раница
iStock/Getty Images

Ако детето има чести главоболия, схващания на врата и раменете, това може да се дължи на тежестта на раницата. А родителите трябва да намалят тази тежест и да видят дали в това се корени причината.

По препоръка на Здравното министерство ученическата раница не трябва да тежи повече от 15% от теглото на детето. Какво означава това? Средно - за един първокласник, който е около 23 кг, раницата му не трябва да минава 3,5 кг.

ученическа раница
iStock/Getty Images

Размерът на раницата трябва да се съобразява с височината на детето.

ученическа раница
iStock/Getty Images

Според някои преподаватели децата често претоварват раниците си с излишни неща. Те носят тефтери, книжки и помагала, които нямат отношение към учебния процес. Понякога забравят да подредят раницата за следващия ден, така носят и учебници от предишния ден. Затова в много училища са приспособени шкафчета, в които учениците да оставят след часовете всичко необходимо.