/ iStock/Getty Images
Средни географски координати 78°54′ сев. шир. и 18°01′ изт. дълж. Средна температура от -12 до +5 °C. Най-северната част на Норвегия. Там, където слънцето не залязва. Или поне в продължение на няколко месеца – от края на април до края на август.

iStock/Getty Images

Мястото, където със сигурност ще прекарате най-ексцентричното лято в живота си.

Вместо морски бряг със ситен жълт пясък, топла солена вода и палми, там ще ви посрещнат планини, каньони, равнини, лагуни и тундра. И доста интересни неща за правене. Например:

Възможността да се порадвате отблизо на няколко полярни мечки.

iStock/Getty Images

Да, именно това е мястото, което може да се нарече техен дом. Защото популацията на полярната мечка в Свалбард и околното Баренцово море е по-висока от човешката.

„Кралете на Арктика“ могат да бъдат забелязани, както от круизен кораб, така и ако изследвате околността пеша.

Или с каяк. През ледниците. Следващото приключение, в което може да се впуснете там, на север.

iStock/Getty Images

А докато гребете в ледените води, вероятността за незабравими гледки с филмова стойност е огромна – „отелване“ на ледник или някой и друг айсберг, например. Шумно буботене и огромни вълни – част от екшън сцената.

iStock/Getty Images


Междувременно някъде из ледената пустош може да забележите още арктически лисици и елени, тюлени, китове, някой и друг морж. И още куп интересни създания, които ви шпионират, докато вие си мислете, че дебнете тях.

iStock/Getty Images

И някъде там, в края на несвършващия ден или в началото му, архипелагът се къпе в интензивна, червеникава светлина, която трябва да се види, за да се повярва, че съществува такова място.

Неслучайно той е известен като „земята на полунощното слънце“ – мястото, където слънцето не залязва, а остава малко под хоризонта. И цялата нощ е в полуздрач.

iStock/Getty Images

А хората там. Те са не по-малко различни от всичко останало – изключително изобретателни, предвид необходимостта да оцеляват в не особено приветливия климат толкова на север.

Листът със забележителности в архипелага също не е особено кратък. От изоставени изследователски станции, през сградата на най-северната поща в света, Ню Олесун  (Ny-Alesund) - скромното селище на международни изследователи в Свалбард и бивш миньорски град, бюстът на норвежкия полярен изследовател  Роалд Амундсен.

iStock/Getty Images

„Амундсен — последният викинг“, както го нарича Едуар Калик в биографичната си книга – задължително четиво преди арктическата ви експедиция, между другото.

Всичко там е различно. Климатът, хората, духът. Със сигурност и лятото ви ще бъде такова.
iStock/Getty Images