/ Gulliver/Getty Images
Държавата Зимбабве е продала близо 100 слона на Китай и Дубай за шест години, като общата цена  възлиза на 2,7 млн. долара, съобщи Агенцията за дивата природа в страната. Причината за това е свръхпопулация.

Розов слон се роди в Южна Африка (СНИМКИ)

Говорителят на Агенцията Тинаше Фараво заяви пред АФП, че слоновете в Зимбабве пренаселват националните паркове, навлизат в човешките селища, унищожавайки култури и освен това представляват риск за човешкия живот.

"Имаме 84 000 слона срещу капацитет от 50 000", каза говорителят, оправдавайки продажбите. „Вярваме в устойчивото използване на ресурсите, така че продаваме няколко слона, за да се погрижим за останалите“.

Слон падна сред цирковата публика (ВИДЕО/СНИМКИ)

Фараво каза, че 200 души са загинали при "конфликти между хората и животните" през последните пет години, "и поне 7000 хектара култури са били унищожени от слонове".

Естественото местообитание на животните е изчерпано от промените в климата, добави той, а периодичните суши натоварват допълнително и без това претоварените национални паркове, принуждавайки животните да търсят храна и вода по-далеч.

Гладен слон нападна туристка

Фараво допълни, че парите от законните продажби са разпределени по проекти за борба с бракониерството, за консервационни дейности и за научни изследвания.

Според местно списание, 93 слона са били безопасно откарани в паркове в Китай, а други 4 - в Дубай между 2012 и 2018 г. Те са били продадени в ценови диапазон между $ 13,500 и $ 41,500 всеки.

Слон уби петима души за една нощ

Ботсвана, Намибия, Замбия и Зимбабве призоваха за облекчаване на глобалната забрана за търговията със слонова кост поради нарастващия брой животни в някои региони.

Застрашен вид слон потърси убежище в китайски град (ВИДЕО)

Но през последното десетилетие популацията на слоновете в Африка е спаднала с около 111 000 до 415 000, до голяма степен поради бракониерството за слонова кост, според Международния съюз за опазване на природата.
БГНЕС