Жулиет Бинош и Хавиер Бардем са най-добри от Кан
Жулиет Бинош и Хавиер Бардем са най-добри от Кан / снимки: Reuters

Филмът на френския режисьор Ксавие Бовоа "Хора и богове" спечели наградата на журито "Гран При" на 63-то издание на Международния кинофестивал в Кан. Филмът е драма за католически монаси, попаднали в центъра на военен конфликт в Алжир. "Хора и богове" се базира на истинската история от 90-те години на миналия век на манастир в Алжир, който след дълги години, прекарани в грижи за местните мюсюлмани, е застрашен от война между бунтовниците и армията в страната. Филмът беше посрещнат с бурно одобрение от критиката в Кан и накара публиката да се просълзи.

Историята се основава на обезглавяването на седем монаси в град в Северен Алжир през 1996 г., по време на осем години продължилата гражданска война между правителствените сили и ислямистите. Филмът разглежда и друг чувствителен въпрос, свързан с френското присъствие в Северна Африка, а един от алжирските герои във филма изрично обвинява колонизаторите за социалните проблеми, които според него са довели до увеличаване на формите на ислямския екстремизъм в страната.

Драмата "Хора и богове" се фокусира върху болезнения морален избор на монасите дали да избягат при настъпването на опасността, или да останат и да подкрепят местното население.

Златна палма на кинофестивала в Кан получи тайландският режисьор на филма "Чичо Бунми" Апичатонг Верасуетакул, съобщиха световните агенции.

Френската актриса Жулиет Бинош получи наградата за най-добра актриса. Тя получи приза за ролята й във филма на иранския режисьор Абас Киаростами "Заверено копие". Благодарейки на Киаростами, докато получаваше наградата си, просълзената от вълнение Бинош, заяви: "Това, което чувстваш зад камера, която те обича, е най-прекрасното чудо от всички". Френската актриса носеше и табелка с името на иранския режисьор Джафар Панахи, който излежава присъда в затвор в Техеран. "Надявам се, че той ще бъде тук следващата година", каза още Бинош.

Жулиет Бинош и Хавиер Бардем са найдобри от Кан
netinfo

Испанският актьор Хавиер Бардем ("КрасУта") и италианецът Елио Джермано ("Нашият живот") си поделиха наградата за най-добра мъжка роля, съобщи Франс прес.

За най-добър късометражен филм бе удостоен френския режисьор от арменски произход Серж Аведикян "Кучешка история", на когото бе връчена "Малка Златна палма".

Филмът на южнокорейския режисьор Ли Чън Дон "Поезия" бе удостоен за най-добър сценарий, а "Златна камера" бе присъдена на мексиканския режисьор Майкъл Рове за "Високосна година".

Жулиет Бинош и Хавиер Бардем са найдобри от Кан
netinfo