/ iStock/Getty Images
Традицията да отбелязваме всяка година деня на раждането си не винаги е била част от човешката култура.

Днес ежегодното връщане на деня, когато един човек се е родил, е естествен повод за неговите роднини и приятели да изразят радостта си, че съществува. Правят това с добри пожелания и подаръци. Този обичай е разпространен в много страни. В някои католически страни обаче рожденият ден не се празнува толкова шумно, колкото имения ден.

iStock/Getty Images

Преди хората да имат точно летоброене те не са могли да честват и ежегоден рожден ден. Раждането на детето обаче от най-древни времена е било съпроводено с особени церемонии, които отговаряли на религиозните представи. Чрез най-различни заклинания трябвало да бъдат изгонени демоните, които биха навредили на детето. В Индия много се следи какво е разположението на небесните светила при раждането на детето. Когато по-късно то ще се жени, му търсят партньор с подходящ хороскоп. Стар обичай е да се посади и рождено дърво.
 
Някои смятат, че в началото на отбелязването на рождени дни е езическият култ към древноиранския бог на Слънцето - Митра. При почитането на божеството имало ритуали, включващи пищни трапези и размяна на подаръци. Първите истински празници, чиито повод били рождените дни на реални хора, са провеждани в Древен Египет, а по-късно и в Асирия.

iStock/Getty Images

Древните гърци имали обичаи да празнуват рождени дни на боговете си по 12 пъти всяка година. Гръцкият историк Херодот разказва за тържествата на персийците по повод рождените дни. По-заможните сред тях слагали на трапезата за здраве по цял печен вол, камила или магаре. По-бедните се задоволявали с по-малко животно. Но никога от масата не отсъствала торта.
 
А от къде се появили свещичките върху тортата? Може би от традицията в Древна Гърция да се поднася специален дар: торта със свещички. Хората вярвали, че с дима от свещите до богинята ще стигнат и техните молитви.