Защо канабисът е известен с женското име марихуана?
Защо канабисът е известен с женското име марихуана? / Thinkstock/Getty Images

Защо канабисът е известен с женското име марихуана и оттам Мери Джейн? Коя е тази Марихуана и много ли канабис е пушела, та да кръстят на нея растението?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Коя ли е тази загадъчна дама? Тръгваме по следите и. Преди всичко трябва да обърнем внимание на растението, което носи името и, а именно онова покритосеменно, двусемеделно растение, което се ползва със спорна репутация. Нарича се коноп, на латински канабис. Името вероятно идва от тракийска или скитска дума, а има връзка и с Персия. Сравнете например с думата канап. Конопът е познат е на човечеството от хиляди години и е една от най-старите растителни култури на света. Още през неолита в Азия хората са обработвали коноп. С миграцията е разпространен на всички континенти. Стеблата му са суровина за производството на тъкани, въжета, още в маслодобивната и хартиената промишленост.

Разбира се, до тук говорим за канабиса все едно, че няма упойващи свойства, а той има. И хората винаги са го знаели. Например скитите са имали практика да хвърлят семената му върху нагорещени камъни и да вдишват изпаренията. Колкото в културно отношение канабисът да е настъпвал като полезно средство за производството на тъкани и така нататък, толкова и като източник на удоволствие. И така достига до Южна Америка, където испанците го пренасят за суровини. Именно испанците го пренасят, преди това местните не са го познавали. Обаче, както не са го познавали, така го опознали.

Думата марихуана дължим на американците и тяхната дивашка кампания против растението. Като казваме американците имаме предвид САЩ, а като казваме дивашка, имаме предвид точно дивашка, защото през 1930 година Бюрото по прохибицията вдига мерника на канабиса и започва да твърди, че той води до насилие, предизвиква необратими последствия и превръща хората в престъпници. Понеже това е била евтината и достъпна дрога на бедните, най-вече латиноси или тъмнокожи, на Бюрото по прохибицията им е трябвало чужда дума, с която да заклеймят растението. И чули - недочули го нарекли марихуана. Като шефът на бюрото Хари Енслинджър твърдял, че думата била от езика на уайтъл и значела затворник, марихуан. Обаче това е хомофония, тоест дума, която звучи по същия начин, но не е с общ корен. И наистина в Мексико думата била използвана в най-различни варианти. Освен марихуана се казвало още марихума, марихуано. Но това била жаргонна и непопулярна дума. Хората си наричали конопа коноп. И нямали проблем с това.

Щатските власти държали канабиса, в смисъла на опасна дрога, да носи друго име. Само че марихуана в английски вариант не се изписвало по същия начин, като в испанския. Така че нямало никаква Хуана, нито Мария, имало само дума марихуана, при това рядко използвана. Вече никой не знае, откъде точно се е появила думата марихуана в мексикански и испански. Всичко е спекулация в тази област. Всъщност до такава степен не е изследвана етимологията, а умишлено е преиначавана, че днес ние сме в задънена улица и няма как да възстановим оригиналния произход. Но едно е ясно, не е свързана с Мария, нито пък с Хуана, понеже в най-старите източници се изписва по друг начин. Но кой знае, може би имаме работа просто с някоя Марихуана, която е пишела името си грешно.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук