Захари Карабашлиев: Радвам се, когато хората открият себе си в книгите ми
Захари Карабашлиев: Радвам се, когато хората открият себе си в книгите ми / снимка: БГНЕС

„Обикновено читателите разказват за радостта да бъдат увлечени от книгата. Най-често говорят затова как са успели да открият себе си в моите творби, а това е най-важното за един писател - да накара хората да открият себе си, а не да го питат какво е вълнувало автора, докато е писал”. Така писателят Захари Карабашлиев описва впечатленията си от хората, който дойдоха да си вземат автограф от него на Международния панаир на книгата, предаде БГНЕС.

Карабашлиев споделя, че са дошли много хора, но за писателя не е важно количеството, въпреки че не може да се оплаче от липса на читатели.

„Важно е да се докоснеш до всеки, който е отделил време да вникне в книгата и да се остави да бъде увлечен от историята ти. Тези моменти не са достатъчни и винаги искаш да прекараш повече време с хората. Те винаги са интересни и е вълнуващо да научиш по нещо за тях - какви са, с какво се занимават”, разказва Карабашлиев, който не крие вълнението си от срещата с млад актьор, който е кандидатствал в НАТФИЗ с откъс от негово произведение.

Писателят, който живее с САЩ се завръща всяка година в България: „Опитвам се да виждам хубавото, когато се върна тук. Виждам млади хора, които постоянно ги обвиняват, че не четат, а аз виждам млади хора на щанда. По-скоро съм притеснен за по-възрастното поколение. Нямам съмнение, че младите са това, което имаме нужда да видим в България”, казва Захари Карабашлиев, за когото сред последните хубави неща са Литературния фестивал, който се случва за пръв път в българската столица.

„Той би трябвало да бъде част от културния профил на всеки град и се надявам да се превърне в културно събитие. Трябва да сме дръзки, за да мечтаем”, категоричен е Карабашлиев, който очертава и бъдещите си проекти: „Предстоят ми два филма, пиеса и роман, който догодина би трябвало да се случи”, сподели авторът.

Романът „18% сиво” е добре приет в САЩ от читателите и критиците. Захари Карабашлиев е имал много срещи и с читателите си отвъд океана. „Обиколих много градове покрай романа и научих много за американските читатели и за хората въобще. Американският читател не се различава по нищо от българския. Хората навсякъде са еднакви, а аз обичам да се концентрирам върху приликите помежду ни, а не върху това, с което се различаваме. Читателите се интересуват от различните културни хоризонти - американците от България, а Българите - от Америка”, обяснява Карабашлиев.

Захари Карабашлиев споделя, че темата за любимите му писатели е дълга, но сред тях са Лев Толстой, Фьодор Достоевски, Владимир Набоков, но последният, който е оказал влияние върху творчеството му е Марк Аврелий.