Звездният кулинар Волфганг Пук от 25 години гощава знаменитостите след церемонията за наградите Оскар
Звездният кулинар Волфганг Пук от 25 години гощава знаменитостите след церемонията за наградите Оскар / Gulliver/Getty Images
Препечени филийки с пушена сьомга и хайвер, аньолоти с черен трюфел и шоколадови статуетки, покрити с ядливо злато - едва ли има човек, който по-добре да познава вкуса и да е наясно как да погали изисканите небца на гостите на бала след церемонията за наградите Оскар от звездния кулинар Волфганг Пук, предаде Франс прес.

15 почти невероятни факта за 91-вите награди Оскар

"Занимаваме се с това от 25 години, невероятно е! Помня първия път. Беше в центъра на града, спретнахме кухня на паркинга, валеше, духаше вятър, беше толкова трудно. Сега разполагаме с две най-модерни кухни", разказва 69-годишният майстор-готвач.

Звездният кулинар Волфганг Пук от 25 години гощава знаменитостите след церемонията за наградите Оскар
Gulliver/Getty Images

Волфганг Пук оглавява гастрономическа империя с десетки ресторанти по целия свят - от Бевърли хилс и Лас Вегас до Сингапур със спирка в Обединеното кралство.

Изненади, куриози и пренебрегнати звезди на номинациите за Оскар 2019

През годините той е сътворил класики, които неизменно жънат успех сред 1500-те поканени на пиршеството след Оскарите. "Едно от традиционните ни ястия е препечената филийка с прясна сметана, пушена сьомга и хайвер, оформена като заветната статуетка. Правим 3500 от тях", споделя именитият кулинар.
 
Сред 60-те блюда, съставляващи менюто, има и "моментни творения", като например пържени пъдпъдъци с пипер "а ла Нашвил", вдъхновени от традиционна рецепта от американския Юг. Или аньолоти (вид равиоли) с грах и черен трюфел.

Звездният кулинар Волфганг Пук от 25 години гощава знаменитостите след церемонията за наградите Оскар
Gulliver/Getty Images

"Хората обожават аромата на трюфела, изпълващ цялото помещение", казва Волфганг Пук.

Най-добрите в киното в битка за най-престижните награди: Номинациите за Оскар 2019
 
И докато черният трюфел (16 килограма), зехтинът (близо осем литра), пиперът и шампанското пристигат директно от Франция, хайверът (15 килограма) е американски, а шунката - испанска. Майсторът-готвач не забравя и японското говеждо Вагю - една от запазените си марки.

Звездният кулинар Волфганг Пук от 25 години гощава знаменитостите след церемонията за наградите Оскар
Gulliver/Getty Images

"Киното е световно изкуство. Има френски, италиански, английски филми, а сега и мексикански с "Рома". Нашата кухня наподобява тази картина, с азиатски, италиански или френски привкус", допълва Волфганг Пук.
 
Като цяло менюто, сътворено от майстора-готвач, включва 16 000 индивидуални порции, като не са забравени веганите и любителите на безглутеновото хранене
 
За да задоволи вкуса на холивудските знаменитости, Волфганг Пук разчита на помощта на около 200 готвачи, 850 сервитьори и десет метрдотел. 

Още от блясъка на наградите Оскар в снимки:

10 години разлика: Звездите на наградите Оскар през 2009 г. (СНИМКИ)

Най-сексапилните рокли на наградите Оскар през годините (СНИМКИ)

Най-абсурдните рокли на наградите Оскар през годините (СНИМКИ)

Най-впечатляващите рокли на червения килим на наградите Оскар 2018 (СНИМКИ)

Неповторимата Анджелина Джоли на наградите Оскар през годините (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА