Васко Василев представя най-новия си албум в Пловдив
Васко Василев представя най-новия си албум в Пловдив / снимка: БГНЕС

Най-новият си албум „Free” ще представи тази вечер в Драматичния театър в Пловдив виртуозът на цигулката Васко Василев. Концертът в града на тепетата е част от първото му турне в страната „Freemin Tour”. Смесица от етноелементи – български фолклор, испанско фламенко, аржентинско танго и индийски мотиви ще звучат на сцената в изпълнение на българския виртуоз. Билетите за концерта в Пловдив се продадоха само за час, казаха организаторите. Избрах Велико Търново, Благоевград и Пловдив за турнето, тъй като са студентски градове, а исках на концертите ми да има много млади хора, обясни Васко Василев. Той разказа, че на концерта в Благоевград средната възраст на публиката била 20-30 години.

Между 6 и 8 месеца са отнели записите на новия албум, сподели Василев. Не беше проблем да събера шестимата музиканти, които участват в проекта за турнето, защото всички по това време бяха свободни, те са мои приятели, а и всеки от тях е идвал в България и явно нашата страна им харесва, допълни цигуларят. В проекта участват Майкъл Мартин /кийборд/, Фъргъс Жеранд /барабани/, Жилберто Перейра /бандонеон/, Антон Хороденко /ел.бас/, Тони Кантеро /китара/ и Памела Никълсън /пиано/.

В момента Васко Василев учи мандарин, тъй като работи по проект в Китай, наречен China World Star. Проектът се осъществява съвместно със спортния канал на китайската телевизия CCTV5. Българският цигулар ще обучава бивши китайски олимпийски шампиони за музиканти, като идеята е те да свирят на заключителната церемония на олимпийските игри в Китай догодина. Уча мандарин, защото е добре поне да разбирам малко от езика на страната, в която ще работя, а в Китай този език се говори от 1,5 млн. души, обясни виртуозът.

Засега той знаел около 5% от езика – толкова, че да може да си поиска храна и да отиде до хотела си. Но ако трябва да го уча задълбочено, ще са ми нужни около 9 години, засмя се Василев.

Цигуларят съобщи, че на 6-ти декември започва поредица от солоконцерти в Хонконг, а след това ще запише новогодишна твпрограма в Япония. През януари догодина той ще представи проекта си „Free” в Мадрид, а през март отново ще е в Пловдив и за пръв път от 20 години ще свири с Пловдивската филхармония. Подготвям и шоу, наречено Magic musik, каза още Васко Василев. В шоуто ще участват магове, а самият той ще левитира, но това са само част от изненадите в него. Най-вероятно проектът ще бъде показан в България през следващото лято.