Валери Трирвильор се поддаде на синдрома Мария Антоанета
Валери Трирвильор се поддаде на синдрома Мария Антоанета / снимкa: БГНЕС, архив

Валери Трирвильор е поредната френска първа дама, която се поддава на синдрома Мария Антоанета, изразяващ се във фриволност и вкус към лукса в момент, когато Франция изпитва сериозни затруднения, отбелязва списание "VSD".

47-годишната партньорка на френския президент Франсоа Оланд е остро критикувана заради отказа си от левите принципи, въпреки заплахата от загуба на хиляди работни места в идните седмици в компании като Рено и Ер Франс. Списанието излива гнева си върху първата дама на Франция заради решението й да присъства на ревютата в рамките на Седмицата на модата в Париж.

То определя снимките на Трирвильор, сияеща до най-богатия човек във Франция Бернар Арно на ревюто на Диор, като "политическа грешка". "Докато хиляди французи се борят да запазят работното си място..., тя посещава модните ревюта. Валери Трирвильор, която често твърди, че е социалистка по душа..., в крайна сметка предпочита да подкрепя една индустрия, която няма особена нужда от помощта й - света на луксозната мода", пише "VSD".

"Това изпраща много смесено послание до милионите гласоподаватели, които избраха нейния партньор за президент с надеждата за промени в морала и мисленето. Вместо да избере да подкрепи оксиженистите или други работници, тя избра да предложи присъствието си, подкрепата си на Диор, на Ив Сен Лоран и на цялата луксозна индустрия", допълва изданието, цитирано от БГНЕС.

Бившата първа дама Карла Бруни-Саркози редовно беше определяна като фриволна фигура, която нехае за тежкото положение на средния французин, докато съпругът й Никола Саркози беше президент. Бившата манекенка със състояние от милиони долари, беше особено подигравана заради думите си "ние сме просто обикновени хора", изречени в отчаян опит да убеди французите, че съпругът й е "човек от народа" по време на провалената му предизборна кампания.

Според "VSD" сега нейната наследница е попаднала в същия капан. "Смесването с елита винаги е имало способността да притъпява съвестта и да разводнява нечии убеждения и Валери Трирвильор очевидно не е успяла да устои дълго на това изкушение", отбелязва изданието.

Като явен ответен удар на критиките снимка на Трирвильор, докато се разхожда под ръка с Оланд, грейна на корицата на вчерашния брой на списание "Пари Мач", за което тя все още работи. Фотосите показват първата двойка на Франция да се разхожда в Люксембургската градина и да седи на тераса на кафене като обикновена парижка двойка.